Запад шокиран: 20 руских ратних бродова кренуло ка Сирији

30-08-2013 07:33:56 | | на длану/ mojenovosti.com |

Руска влада наредила је премештање двадесетак војних бродова у патролу крај њихове поморске базе у Сирији , објавио је Wалл Стреет Јоурнал.

Неw Yорк Тимес јавља да је Путин одобрио и слање унапређених ракета Јаконт, што су Сједињене Државе и Еуропа забележиле као још један агресивни руски покушај да одврати Запад и Израел од интервенције у сиријском грађанском рату.
Сиријска државна новинска агенција САНА у четвртак је јавила да је пет руских ратних бродова прошло Суески канал и ушло у Средоземље.
Портпарол руске ратне морнарице рекао је да је то први пут у неколико деценија да рускиа пацифичка флота упловљава у Средоземље.
Према његовим речима, руски ратни бродови иду према Кипру. Руски мининстар обране потврдио је да Русија окупља посебне поморске снаге на Медитерану како би “заштитила руске интересе у регији.”
У међувремену, медији извештавају о томе да су из Русије у Сирију послате противбродске крстареће ракете, реч је наводно о напреднијој верзији Јаконта, с којима је Русија досад снабдевала Асада а сада су опремељени напреднијим радаром и битно већим учинком.
Главни секретар УН-а Бан Ки-моон најавио је да ће се међународна конференција о Сирији одржати “што је пре могуће” али још нема договора о датуму. Он се у четвртак састао с руским министром иностраних послова Сергејом Лавровим и обојица су упозорила да међународна заједница не сме одуговлачењем смањити изгледе за успјех конференције.
Лаврон је поновио руски став да Иран мора бити позван на састанак а то компликује организацију јер западни лидери не желе разговарати с Иранцима, поготово не о Сирији.
Лавров каже да ''Русија остаје при већ потписаним споразумима о наоружању, посебно споразумима о оружју за противваздушну одбрану.” Што значи да израелски премијер Бењамин Нетањаху почетком недеље у Москви није ништа направио када је дошао наговорити Русе да Сиријцима не продају ракете С-300 као што су договорили с Асадом.
Нетањаху је страшно нервозан због жеље Сирије и Ирана да рат искористе за јачање Хезболаха на северу Израела.
Иранци верују да ће до краја године САД или Израел, или обоје, донети одлуку о војном удару на иранска нуклеарна постројења, а распламасавање војне операције која би претила израелској територији сматрају ефикасним одвраћањем двеју земаља од планова за интервенцију у Ирану.