Патент против комараца

30-08-2013 08:58:57 | | РТС/ mojenovosti.com |

Петоро гимназијалаца из Ниша направило је уређај који може да растера комарце у кругу пречника од десет метара. Наизглед једноставни ученички подухват освојио је симпатије многих на Сајму достигнућа младих у Београду.

На Сајму достигнућа младих у Београду петоро гимназијалаца из Ниша представилоуређај који може да растера комарце у кругу пречника од десетметара. Ради на батерије, лаган је и веома практичан.

РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС РТС

Растеривач комараца може да се носи у џепу, у кући или напољу, а они који су га направили кажу и да није штетан за околину.

"Ради на принципу ултразвука, производи на принципу од 48.000 Хз, то је ултразвук нечујан за човека, унутра се налази чип који смањује напон струје, а повећава њену фреквенцију, и тако високо фреквентну струју шаље, упија за звучник који ствара тај ултразвук који уствари смета комарцима", каже Душан Коцић.

"Гледали смо да од што више производа сличних узмемо све позитивне стране и спојимо, тако да наш производ не убија, већ само растерује комарце, што је еколошки свесно", каже Марија Тошић.

Уређај представљен на такмичењу младих изазвао је велико интересовање посетилаца Сајма достигнућа у Београду.

Директорка Гимназије "Бора Станковић" уНишу Љиљана Златановић каже да је све ово била идеја самихученика.

"Од шрафчића једног, па до отпорника и штампаних кола, све је то њихова идеја и читава конструкција, читав поступак како су они то лемили, шрафили, бушили и смештали у неку кутијицу коју су једва набавили", каже директорка.

Професорка Ана Вељковић кажеда ђаци имају потребе да се удружују у разне активности, а предузетништво је данас у Србији, као додаје,заузело важно место.

До сада су нишки гимназијалци продали петнаестак ових апарата, а на јесен настављају производњу.