Бумеранг на србски начин

30-08-2013 09:01:11 | | CITY MAGAZINE/ mojenovosti.com |

Јавност је за ову групу ученика Машинско-техничке школе „15.мај‟ из Ниша чула по њховом несвакидашњем производу - бумерангу. Праве их у различитим облицима, а техничко знање и прецизност користе у изради, стварајући предмет који вам се врати кад га баците, и то право у руке. Основали су и своју ученичку компанију БWС, а њен председник Јован Милић, ученик треће године, објашњава како се с још петоро запослених и много својих другара бори да свој производ и рад промовишу на најбољи могући начин.

Откуд вам идеја да правите баш бумеранге, шта је толико магично у њима?

Идеја да правимо бумеранг дошла је од професора Ивана Ногића, он је сарађивао с Аустралијским савезом од кога смо добили и материјал за прве бумеранге. Онда су професорке Нађа Ђорђевић и Бојана Раденковић одлучиле да нас пријаве као ученичку компанију у програм „Достигнућа младих‟.
У чему је тајна прављења бумеранга који ће се вратити, која су умећа за то потребна?
Прављење бумеранга је врло сложен процес. Најпре, дизајнерски тим наше компаније осмисли изглед производа, а затим се прави у производњи. Потребно је да се одреди тачка летења, да се оборе ивице и да се на прави начин избуше рупе. У супротном, бумеранг неће летети.
Основали сте и своју фирму. Реци нам више о томе.
Основали смо 2011. своју ученичку компанију БWС, која је прошле године тријумфовала на такмичењу ученичких компанија одржаном у Београду. Након тога низали су се сами успеси, били смо на пријему у Амбасади САД поводом Дана независности прошле године, учествовали смо у многим акцијама, а пре свега смо се дружили јер је то оно што је циљ програма Достигнућа младих. У фирми је запослено нас петоро, али у изради бумеранга учествује више од 40 ученика. Могу рећи да су програми Достигнућа младих веома позитивно утицали на све нас.
И ове године смо били на Националном такмичењу ученичких компанија, публика је била одушевљена, али је жири другачије одлучио, те нисмо освојили ниједно место. Достигнућа младих у Србији (ДМуС) једна је од националних организација у оквиру глобалне мреже ЈАW, која је рад у Србији започела у октобру 2002. године. Од 2005. године регистрована је као самостална, непрофитна, невладина организација. Све програме Достигнућа младих у Србији акредитовало је Министарство просвете Републике Србије и они се налазе у Каталогу одобрених програма Завода за унапређење образовања и васпитања.
Имате и подршку професора?
Свакако, да ње није, не бисмо имали овакав успех. Највећу захвалност дугујемо професоркама Бојани Раденковић и Нађи Ђорђевић и то за труд и упорност коју су нам пружили. И ми млади свесни смо да није лако радити с децом, али нам је драго што су имале стрпљења и што су нас у свему подржавале.
Зарадили сте и неке паре?
У почетку пословања наша компанија није блистала у финансијском смислу, али сада можемо да се похвалимо солидним примањима. На разним скуповима, такмичењима и пријемима остварујемо профит и могу рећи да за сада добро стојимо.
Да ли сте негде промовисали своје производе?
Без добре промоције не бисмо ни успели. Захваљујући многим медијима и догађајима, успели смо да своју компанију приближимо на најбољи начин публици. Иначе, ми смо организовали Друго регионално такмичење у бацању бумеранга, где су средњошколци бацали бумеранг, а најбољи је освојио вредне награде.
Имате ли подршку неких државних институција?
За сада не, али се надамо да ћемо у наредном периоду остварити неки вид сарадње с неком државном институцијом. Али имамо нашег највећег спонзора, а то је наша школа и „М-копс‟ центар из Ниша.
Који су ваши даљи планови?
Планирамо да много радимо. Од септембра корисници у Србији могу очекивати праву ученичку револуцију. Планирамо да направимо БWС Групу с неколико мањих ученичких компанија и с још нечим занимљивим, али све то од нове сезоне. Али, све у свему, много рада нас очекује у наредној сезони и наредним месецима, а све то морамо ускладити са школом будући да смо сви ми из ученичке компаније одлични ученици и поред овог учествујемо и на многим другим такмичењима.
Да ли је тешко бити предузетник у Србији?
Не могу да се жалим. Мислим да се све може ако се хоће. Имао сам доста ситуација где су ме многи отписивали, говорили да је крај, али то највише волим. Никад не постоји толики проблем да се не може решити, увек изађемо као победници, а тога не би било да није мог тима. Захваљујући програмима Достигнућа младих, сви ми млади стичемо потребну сигурност, разумевање предузетништва и многа друга искуства.
Бумеранг
Бумеранг је бацачко оружје од неке врсте дрвета. Бумеранг су користили у Египту, Судану, Америци, Аустралији и Европи. Аустралија је колевка бумеранга, још су стари Абориџини користили овај реквизит да би хватали животиње. Сва срећа, данас се не користи у те сврхе, већ у спортске. Баца се снажним замахом, конкавном страном окренутом напред. Приликом избачаја треба да клизне између палца и осталих прстију и да се што јаче заврти у смеру кракова око себе. Путања зависи од вештине бацача, његове снаге, смера и од угла избачаја, као и од јаче или слабије савијености кракова. После избачаја најпре лети око 10 метара у правцу према усмереном циљу. Ако не погоди циљ, постепено се диже увис и скреће лево или десно, испред бацача или иза њега. Један од циљева наше компаније јесте и тај да бацање бумеранга постане олимпијски спорт. Бумеранг за Аустралијанце значи исто оно сто за нас значе опанци, дакле, заштитили су тај производ.

КАТЕГОРИЈЕ