Ђурић: Нећемо прихватити да ЗСО буде невладина организација

23-06-2015 08:22:20 | | / vostok.rs |


Србска делегација у Бриселу јутрос је добила једну врсту предлога која не садржи ни најмање гаранције за Заједницу србских општина (ЗСО), односно безмало је планирано да ЗСО буде сведена на неку врсту невладине организације, што је апсолутно неприхватљиво, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Истакавши да је питање ЗСО најозбиљнији изазов у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, Ђурић није могао да изнесе друге детаље али је навео да то не би била јавна установа у рангу макар и са општинама, него организација која се региструје, а не оснива или успоставља на основу закона или другог акта.

„Ми нећемо прихватити да ЗСО буде невладина организација, то не долази у обзир“, рекао је Ђурић и поновио да је то порука и председника Владе Александра Вучића.

Влада Србије, како је рекао, никада неће прихватити да ЗСО буде „нека смејурија“.

„Хоћемо да ЗСО има свог председника, скупштину, јасно дефинисане задатке, циљеве, организациону структуру, запослене, администрацију, да управља нашим пословима на КиМ“, рекао је Ђурић.

Како је навео, никакве друге игранке не желимо да прихватимо, и изнео утисак да неки мисле, пошто Србија има велику жељу да напредује по питању европских интеграција, да ћемо бити спремни да прихватимо било шта, али таква очекивања су, како је истакао, узалудна.

„Приоритет је да издејствујемо право за наше људе на КиМ да постоје“, рекао је Ђурић.

Што се тиче других питања, телекомуникација, енергетике, Парка мира, Ђурић наводи да Србија жели да разговара и о тим проблемима.

„Али пре свега желимо да заштитимо нашу имовину, ниједан од договора, ако буде постигнут, не може да прејудицира или да одреди да наша имовина у области енергетике није под управом наших компанија“, истакао је Ђурић.