"Блиц" сазнаје: Теодосић иде на Еуробаскет, Ђилас тврди "Јаки смо, можемо у полуфинале"

31-08-2013 03:15:31 | | БЛИЦ/ mojenovosti.com |

Јаки смо, тек сада постајемо свесни тога. Сигуран сам, играчи ће поносно представљати Србију на Европском првенству, где сањам пласман у полуфинале и освајање медаље - каже за “Блиц” Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза.

Иако су “орлове”, услед бројних отказа играча, оправданих али и више неоправданих, многи отписали из трке за висок пласман на Евробаскету, играма у припремном периоду су показали да могу да се врате на врх. Оптимизам шири и први човек наше кошарке, истичући да ће се Србија винути високо на Алпима.

Сениори су, мимо прогноза, вратили оптимизам народу. Да ли је то најава успеха на Евробаскету?
Теодосић на Евробаскету игра тек у завршници
Милош Теодосић, плејмејкер репрезентације Србије, путоваће са репрезентацијом на Европско првенство у Словенију, али неће играти првих пет утакмица у уводној фази такмичења, сазнаје “Блиц”. Он ће тек касније, у завршници, ако се наш државни тим пласира, помоћи саиграчима на терену, до када би могао да се опорави од повреде мишића ноге. Селектор Душан Ивковић ће тако у недељу саопштити списак на којем ће бити име Теодосића, који је после дугог лечења у Београду, у четвртак увече отпутовао у Москву, где је лекарски тим ЦСКА проверио како тече опоравак. Сутра следи још једна процена медицинског тима Кошаркашког савеза Србије, али Ивковић ће повести Милоша како због атмосфере у тиму, тако и због евентуалних ускушења која ће нас чекати на Евробаскету.
- Мислим да имамо сјајну екипу и изузетно квалитетан стручни штаб. Огроман број повреда изузетно квалитетних играча, од којих су неки реално могли али нису желели да играју за своју земљу, није пореметио оне који своју државу воле и који су поносни што могу да је представљају у свету. Такав однос према државном тиму свих који су се одазвали Ивковићевом позиву је, сада је то јасно, дао одличан резултат. Одатле и све ове победе које најављују да ће репрезентација Србије имати важну улогу на првенсту - истиче Ђилас.
Шта би за вас био успех с обзиром на то да смо остали без неколико играча?
- Пласман међу првих пет селекција односно на Светско првенство био би велики успех за нашу кошарку и такав резултат заиста очекујем. Улазак у полуфинале је нешто што је мој сан, верујем да имамо квалитет и играче спремне да изгину на терену и да зато тај сан има реалне шансе да постане јава...
Колико сте изненађени неком новом генерацијом српске кошарке - Немањом Крстићем, Калинићем, Мицићем...?
- Прескочили сте Луку Митровића, а нису баш ни Анђушић, Недовић и Богдановић много старији. То су момци који добро играју већ годинама и сада када су добили шансу максимално су је искористили. Штета је што за такве играче нема довољно места у нашим најјачим клубовима. Сигуран сам да би они када би добили шансу и проводили више времена на паркету могли да одиграју бар исто тако добро као неки странци који долазе на годину дана.
Чега се плашите на Евробаскету, еуфорије, нашег менталитета или неискуства?
- Ничега се не плашим. Имамо јак тим, постајемо и сами тек сада свесни тога, можемо да победимо свакога, може да нам се деси и слабија утакмица... То су све реалности које су повезане са младошћу ове екипе, али квалитет и жеља су на нашој страни и верујем да ће то доћи до изражаја.
Јуниорке су употпуниле сјајне успехе женске кошарке овог лета, бронза у Вуковару јесте сјајан резултат?
- Много смо урадили када је женска кошарка у питању. Када погледате колико људи је гледало утакмице женске репрезентације у Француској, колико њих је пратило девојке у Вуковару, онда схватите да смо на најбољи начин разбили то предубеђење да људи нису заинтересовани за женску косарку. Медији су нам у томе много помогли и ја им се и овога пута захваљујем. Девојке су показале како се бори за своју државу и ја сам поносан на њих.
Шта ће се даље десити са нашом женском кошарком, хоће ли стићи помоћ А селекцији?
- Грешка је посматрати женску кошарку кроз резултате клубова, који нису у могућности да буџетима парирају најбољим европским екипама. Логично је да ће, као и мушкој кошарци, најквалитетније играчице ангажман налазити у иностранству. Нама остаје да у клубовима радимо са млађим категоријама, да омогућимо најталентованијима да израсту у велике играчице као што су данас Јелена Миловановић, Ана Дабовић, Матовић и низ других које играју за највеће европске клубове. Сигуран сам да у играчицама попут Станковић, Црвендакић, Мандић, Станачев, Ковачевић имамо квалитет који ће се видети и на наредном првенству Европе у узрасту до 20 година. Оно што је најважније, све више девојчица одлучује да тренира кошарку. То је доказ да смо успели у ономе што смо започели пре две године и да за будућност женске кошарке не треба бринути - закључио је Ђилас.