Републику Српску уваљују у НАТО, а народ нико не пита

24-06-2015 02:57:42 | | / vostok.rs |

Политичари Републике Српске ћуте и то подржавају


Учињен је још један корак на путу уваљивања Републике Српске у НАТО. Политичари из Републике Српске о овој теми ћуте, али с друге стране вредно раде на овом плану. Док се понекад појави нека изјава представника Републике Српске да ће се питање чланства Републике Српске у НАТО одлучивати на референдуму, чисто да би се умириле страсти, са друге стране
политичари Републике Српске су одрадили већ завидан учинак на плану уваљивања Републике Српске у НАТО.

За референдум се чак и не помиње да ли ће он бити на нивоу Републике Српске или на нивоу државне заједнице БиХ, а што је од круцијалног значаја за Републику Српску. Његово евентуално спровођење на нивоу државне заједнице БиХ би се могло упоредити са оним трагичним из 1992. године, а на којем србски народ није ни учествовао, односно и да јесте био би прегласан. Тај референдум је значио и почетак рата у бившој БиХ.

ДелегацијаМинистарства одбране,државне заједнице БиХ јуче је имала састанак са генералним секретаром НАТО-а. У делегацији су учествовали и политичари из Републике Српске, и то још више зачуђује, али се постаља и питање њиховог кредибилитета да разговарају о том питању у име Републике Српске.

О таквим активностима нити су добили одобрење-подршку јавности, нити Скупштине Републике Српске, Владе или Председника.

О овом сусрету је саопштено на сајту Министарства одбране и каже се следеће:

"Састанак делегације Министарства одбране БиХ, коју је предводио министар Марина Пендеш, са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, одржан је 23. јуна у седишту НАТО-а у Бриселу, током којег је наглашена опредељеност Министарства одбране БиХ за интензивну сарадњу са НАТО савезом и посвећеност отклањању препрека за активирање МАП-а, као и наставак активног учешћа Босне и Херцеговине у бројним активностима и програмима НАТО-а.

Пендеш је информисала Генералног секретара НАТО-а о значајном напретку на плану испуњења услова за активирање Акционог плана за чланство у НАТО савезу (МАП), што подразумева конкретне кораке и достигнућа. Такође, Пендеш је подсетила на јасно исказану политичку вољу за решавање овог питања, што сугерише на потребу реалне интерпретације Талинског услова, његовог прилагођења општој реалности на терену, те препознавању постигнутог.

С тим у вези, Пендеш је затражила од Генералног секретара НАТО-а да Савез озбиљно размотри реалност ситуације у Босни и Херцеговини, тј. очигледан прогрес, који се посебно остварује у области одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине, те је сугерисала да се у складу са тим иницира и подржи скоро активирање Акционог плана за чланство за Босну и Херцеговину.

Генерални секретар НАТО-а је поздравио остварени напредак, посебно се осврћући на успешно учешће ОС БиХ у операцијама подршке миру у Авганистану, достигнутом степену интероперабилности и њихових оперативних способности, те подржао настојања Босне и Херцеговине у испуњењу Талинског услова, те што скоријем активирању МАП-а.

Саговорници су се сложили да су ова и наредне године од кључног значаја за НАТО интеграције Босне и Херцеговине, те је изражено обострано задовољство подршком свих земаља региона босанскохерцеговачком чланству у НАТО савезу, посебно чињеницом да све већи број чланица НАТО савеза заговара што скорије активирање МАП-а за Босну и Херцеговину.

Делегацију Босне и Херцеговине, изузев министрице Пендеш, чинили су господин Зоран Шајиновић, помоћник министра одбране за међународну сарадњу, бригадир Алија Кожљак, шеф Војног дијела Мисије БиХ при НАТО-у и бригадир Синиша Остојић, стручни савјетник за НАТО и PfP. Састанцима је, такође, присуствовао и господин Игор Линцнер, отправник послова Мисије БиХ при НАТО."

Колика је дволичност и лицемерство политичара Републике Српске говори и то, да у јавности говоре једно, а са друге стране дају налоге својим страначки подређеним чиновницима који раде у заједничким институцијама да делују у правцу уваљивања Републике Српске у НАТО.

Недавно је на брифингу о НАТО интеграцијама представник Републике Српске у заједничким органима на нивоу државне заједнице БиХ, донедавно председавајућа у Комисији за НАТО интеграцијски процес, заменик министра спољних послова БиХ и функционер најјаче политичке партије у Републици Србској СНСД-а, Ана Тришић-Бабић изјавила да је стратешки спољнополитички циљ Републике Српске, односно БиХ, чланство у НАТО.:

"БиХ треба постати чланица НАТО, не само због чињеница што нам то гарантује унутрашњу стабилност или што нам је потребан безбедносни кишобран, већ и због тога што ће БиХ, прилагођавањем стандардима и вредностима које заговара НАТО, постати савремена земља, у којој је демократија, владавина права и поштивање људских прва трајна категорија", рекла је Тришићева на брифингу о НАТО интеграцијама на којем је између осталог присуствао велики број америчких официра.


Вања Савићевић,

Повезано:

Стратешки циљ Републике Српске чланство у НАТО - републички органи ћуте

Како србски политичари уваљују Републику Српску у НАТО

НАТО ракетни штит у Републици Србској

Укидање Војске Републике Српске и улазак у НАТО

Република Србска, њени политичари и НАТО - докле?