Иран: Страни инспектори не долазе у обзир

25-06-2015 08:40:46 | | / vostok.rs |


Врховни верски вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи изјавио је да међународна инспекција војних локација у овој земљи не долази у обзир.

Али Хамнеи је рекао да Сједињене Америчке Државе желе у потпуности да униште нуклеарну индустрију Ирана, преноси Ал Џазира.

„Америка хоће потпуно да уништи нашу нуклеарну индустрију“, рекао је Али Хамнеи у свом обраћању у уторак и додао: „Дужност наших преговарача је да штите интегритет Ирана и наша достигнућа у нуклеарној индустрији током разговора.“

Хамнеи је одбацио могућност замрзавања иранских активности на пољу нуклеарне енергије на период од 10 или 12 година, јавила је државна телевизија.

Примедбе врховног иранског верског вође дошле су дан након што је Парламент ове земље усвојио закон којим се забрањује да инспектори Уједињених нација могу да приступе војним локацијама и контролишу иранске научнике. Тај закон потенцијално компликује шансе за споразум са светским силама у вези са нуклеарним програмом до 30. јуна, датума који је означен као последњи рок за договор.

Али Хамнеи је рекао да банкарске и друге економске санкције Уједињених нација и САД морају бити укинуте одмах уколико споразум буде потписан.

Ирански министар иностраних послова Мохамед Јавад Зариф рекао је у понедељак да све стране треба да избегну прекомерне захтеве.

„Постоји могућност да ово завршимо у року или неколико дана после истека рока“, рекао је Зариф.

Британски министар спољних послова Филип Хамонд позвао је на „већу флексибилност“ Техерана, док је ирански главни преговарач Абас Арагчи рекао да напредак у преговорима није онакав како су очекивали.

Иран и велике силе — САД, Кина, Русија, Велика Британија, Француска и Немачка — сложили су се у априлу о главним тачкама споразума после маратонских преговора у Лозани, у Швајцарској.

Према оквирном споразуму из Лозане, Иран ће смањити своје нуклеарне активности, односно број центрифуга за обогаћивање уранијума, који може да се користи као нуклеарна енергија, али и за производњу бомби.