Десница у Европском парламенту поднела предлог резолуције о прекиду преговора Србије и ЕУ

25-06-2015 09:09:02 | | / vostok.rs |

Циљ ЕУ да се земље источне Европе увуку у НАТО и одвоје од Русије


Посланици француског Националног фронта који предводи Марин Ле Пен поднели су предлог резолуције о прекиду преговора Србије о чланству у Европској унији, јер су забринути да Србија "не прође лоше као Француска", пише београдски дневник "Данас".

Позивајући се на сазнања у круговима у Бриселу, лист, који је имао увид у документ, наводи да су то урадили преко своје новоосноване посланичке групе у Европског парламенту. Потписници овог документа су посланици Стив Бриоа, Доминик Билд, Софи Монтел, Миреј Д'Орнано, Емерик Шопрад.

У тексту се оцењује и да се касни када је реч о напретку у преговарачким поглављима, "имајући у виду дубока неслагања између ЕУ и Србије о статусу Косова, о усклађивању са одредбама које се тичу људских права, као и у вези са дипломатским и геополитичким односима са Русијом".

Истовремено, констатује се да ће придруживање Србије ЕУ "угрозити односе између држава које су некада биле дио Југославије и Русије", те се позива да "преговори о приступању Србије ЕУ буду без одгађања заустављени", а председнику Европског парламента Мартину Шулцу се налаже да проследи документ Европској комисији, Европском савету и државама чланицама.

„Унутар Европског парламента постоји јак лоби чији је циљ да се земље источне Европе увуку у НАТО и да се одвоје од Русије, уместо да се развија позитивна логика изградње велике Европе. Србији је место у Европској унији, али она не треба да буде њена периферија, брана против Русије, већ супротно, да буде мост између ЕУ и Русије“, каже Емерик Шопрад.

Шопрад каже да је његова партија против независности Косова и за јаке везе између Србије и Републике Српске, што је супротно већинској позицији унутар Европског парламента.