Србија посвећена специјалним односима са Републиком Србском

26-06-2015 04:41:11 | | / vostok.rs |


Одржана je заједничка седница влада Србије и Републике Српске. Две владе су одлучиле да заједнички обележавају 5. август, као Дан сећања на страдале и прогнане Србе. Седници је присуствовао и председник Томислав Николић, који је нагласио да ће Србија учинити све да помогне Републици Србској.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су Влада Србије и Влада Републике Српске донеле одлуку да заједнички обележавају 5. август као Дан сећања на страдале и прогнане Србе, преноси Танјуг.

Вучић је, на конференцији за новинаре, рекао да ће се тај дан обележавати заједнички, као што ће, између осталог, бити обележен и Видовдан. Премијер је такође указао на то да две владе, као и Србија и РС, имају добру, успешну сарадњу и сматра да ће она бити и још боља.

Следећу заједничку седница најавио је за октобар, након што почну "стварни радови" на мосту Братунац - Љубовија.

"Разуме се да Србија поштује интегритет БиХ али и зна се какав однос Србија има према РС и спремна је да уколико РС буде имала било каквих проблема, помогне. Србија ће бити место на које ће РС моћи да се ослони и увек ће бити спремна да пружи финансијску помоћ", поручио је србски премијер .

Вучић je поручио и да је Србија спремна и финансијски да помогне Републику Српску ако буде имала проблема са ликвидношћу.

"Људи из РС то нису тражили, али ако буде проблема са ликвидношћу Србија је спремна да помогне, као и што смо били спремни да помогнемо и онолико мало колико смо могли после попллава и хвала РС што је уважила помоћ од милиона евра у ту време", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Влади Србије.

Навео је да је Србија помогла обнову школа у Шамцу и Добоју, које ће ускоро бити отворене, као и да ће се једна од њих звати Србија.

"Ми се веома одговорно односимо према нашем новцу и водимо рачуна о томе. Нисам неко ко је на било који начин дарежљив и ако је нашем народу на било који начин потребна таква врста подршке ми смо довољно способни да зарадимо и обезбедимо и да евентуално у неком тренутку и помогнемо", казао је Вучић.

Како каже, у РС немају проблема са дефицитоом и буџетским рупама, али могу да имају проблема са ликвидношћу, и због недстостака аражмана са ММФ и другачијом комуникацијом са Светском банком.

"Ми тих проблема немамо, ми никакавих проблема са ликвидношћу немамо и у овом тренутку имамо 1,15 милијарди евра у различититим валутама, нешто у доларима, нешто у еврима и нешто у динарима", додао је премијер Србије.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су заједнички пројекти на којима раде Србија и РС велика развојна шанса за 25 општина дуж обала Дрине.

Цвијановићева је на конференцији за медије након седнице две владе посебно поменула инфраструктурне пројекте, оне у области пољопривреде, спорта и културе...

Изразивши захвалост за подршку Влади Србије, Цвијановић је затражила од србског члана Председништва БиХ Младена Иванића да уврсти на дневни ред наредне седнице тог тела резолуцију о Сребреници, како би се Председништво БиХ изјаснило о том документу.

Председник Србије Томислав Николић, који је присуствовао седници, рекао је да је ситуација у региону веома сложена, констатујући да су напади све учесталији како је Србија ближа Европској унији, пренела је председникова Служба за сарадњу с медијима.

"Србија ће учинити све да помогне Републици Србској. Моја подршка Влади је безусловна, време је тешко и морамо да будемо јединствени и сложни. Неки се труде да створе неповољније околности како би зауставили наш напредак, стога вас молим да успоставите и одржите снажне везе и будете као породица", рекао је Николић током обраћања на седници.

"Заједничке седнице две владе треба да буду правило, а Србија ће се старати да се очува Дејтонски споразум. Ми смо посвећени неговању специјалних и паралелних веза са Републиком Србском", рекао је председник Николић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ниво односа Србије и Републике Српске никад није био на тако искреном и на тако високом нивоу и захвалио се Србији на обећаној помоћи.

Додик: Резолуција о Сребреници непристојна понуда

Додик је оценио и предлог резолуције о Сребреници као непристојну понуду коју треба одбити јер, како је истакао, не доприноси помирењу, али и додао да нема довољно доказа да је тамо почињен геноцид.

Додик је рекао да подржава ставове Владе Србије о резолуцији, наводећи да је сматра антисрбском и "делом континуитета лоших намера Велике Британије према србском народу".

"Нема довољно доказа да је тамо почињен геноцид", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Предлог резулуције сматра лошом и непристојом понудом.

"Одбијамо је као непотребну, као ону која може само да уноси више проблема у БИХ него што може да донесе оно што је свима потребно, а то је помирење", навео је председник РС и додао да предлог резолуције угрожава стабилност БИХ, као и достигнути степен мира и помирења.

"И зато не може да буде подржана", закључио је он.

Додик је рекао и да британска резолуција о Сребреници неће бити на дневном реду на седници Савета безбедности УН 7. јула на основу онога што је рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На питање новинара да прокоментарише писање медија о томе како је рекао да резолуција неће бити на дневном реду, Додик је рекао:

"Ви (медији) волите да додајете. Ја нисам у Савету безбедности и не одлучујем о томе, само сам пренео оно што је рекао Лавров - да 7. јула није предвиђено да било каква резолуција буде на дневном реду , већ само минут ћутања за жртве ратова у периоду од 1991-1995", рекао је Додик.

Претходно су се председници Томислав Николић и Милорад Додик, као и премијери Александар Вучић и Жељка Цвијановић састали у Палати Србија. Како преносиТанјуг, на том састанку је требало да, између осталог, званичници разговарају и о Сребреници и о "случају" Насера Орића.

Претходна заједничка седница две владе одржана је септембра прошле године, када је констатовано да је постугнут напредак у сарадњи у свим областима. Тада је договорено и формирање Координационог тела чији је задатак заједнички развој пољопривредно-прехрамбене и индустријске производње.

Николић позвао да се Председништво БиХ изјасни о резолуцији

Председник Србије Томислав Николић позвао је данас члана председништва БиХ Младена Иванића да закаже седницу тог тела како би донело став о резолуцији о Сребреници и додао да онај ко представља Републику Српску у Сарајеву мора да има став који му РС налаже.

Председник Србије је на конференцији за новинаре након заједничке седнице влада Србије и РС оценио да је та резолуција уперена против РС али и против интереса Србије.

"Данас не сме да постоји ниједан политичар у РС или у Србији који нема став о Сребреници какав год да је", закључио је Николић.