Лавров: Русија и САД почињу да се враћају нормалним односима

27-06-2015 12:21:08 | | / vostok.rs |


Телефонски разговор председника Русије и Сједињених Америчких Држава - први још од фебруара ове године - одржан је на иницијативу руске стране и био је веома дуг.

Кремљ га је накнадно подробније оценио, а портпарол руског председника Дмитриј Песков је добио мандат да саопшти:

„Разговор је био веома дуг и прилично конструктиван уз очување, да тако кажемо, потенцијала размимоилажења у мишљењима о неким догађајима, али је истовремено био конструктиван у смисли безалтернативности дијалога и разматрања проблема ради покушаја да се некако дође до потребних резултата.

Обама је поново оптужио Русију да учествује у унутрашњем укринском конфликту и апеловао да се „Повуку руска војска и техника”.

„Лако је предвидети шта је руски председник одговорио на Обамине тврдње и схватити ту заблуду о присуству руске војске — она се нажалост стално понавља од стране различитих шефова држава на западу, а руска страна сваки пут даје своја објашњења о томе, што је и учинио председник” — казао је Песков.

САД и ЕУ су не једном оптуживале Русију да се меша у унутрашње ствари Украјине. Русија то негира и назива те оптужбе неприхватљивим.

Москва је више пута изјављивала да није учесник унутарукрајинског конфликта - да није умешана у догађаје на југоистоку Украјине и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу мирним путем. При том, Москва је више пута позивала Запад да искористи свој утицај на Кијев ради мирног решавања ситуације у Донбасу, где украјинска војска спроводи војну операцију против становника тог региона.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се РФ и САД враћају нормалним односима.

„Ја сам реалиста, председници разговарају телефоном, сарађујемо тамо где нам се поклапају интереси - истакао је Лавров. - Не могу то да назовем новим „ресетовањем”, пре враћањем нормалним односима”.

По његовим речима, контакти између два лидера су практичне природе.