ДНР и ЛНР Кијеву: „Уставни преговори” само са Захарченком и Плотњицким

28-06-2015 09:53:21 | | / vostok.rs |


Заменик државног секретара САД Ентони Блинкен оптужио је Русију да жели да наруши статус кво у Украјини.

Истовремено је – за исти „грех” – осумњичио и Кину. Само, у случају Јужног Кинеског мора.

Нагласио је да и Москва и Пекинг настоје да једнострано промене статус кво у поменутим „деловима света” и додао да ће се САД томе и даље супротставати.

Блинкен је прецизирао да ћ Вашингтон – поводом Украјине – и даље бити на страни Кијева, а Пекинг је позвао да престане да у Јужном Кинеском мору повлачи потезе који су „претња миру и стабилности”.

Дакле: за Американце су сви потези режима у Кијеву на месту, а проблем су само Русија и Доњецка и Луганска Република. А за Донбас су проблем управо државни преврат у Украјини (у фебруару прошле године) у режији САД и њихова марионетска власт у Кијеву.

Примера ради, Петар Порошенко је за Блинкена и даље легитимни председник Украјине чија је „свака златна”, а председник Луганске Републике, Игор Плотњицки, оценио је да је он „обични лажов”.

Рекао је то поводом порошенкове тврдње да је промене у уставу Украјине усагласио са „представницима Донбаса”. При том му је још поручио:

„Ништа нисте усагласили са „представницима Донбаса”! Кад је Устав Украјине у питању, не постоји „Донбас” нити његови „представници”! Постоје само Луганска Народа Република и Доњецка Народна Република и њихови овлашћени преддставници!”

Пуномоћни преговарач Доњецке Републике, Денис Пушиљин, истовремено је поручио Порошенку: да о променама устава може преговарати само са Плотњицким и председником ДНР Александром Захарченком.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

факти