Европска унија у агонији због Грчке

28-06-2015 11:13:06 | | / vostok.rs |


Европска унија је у агонији због Грчке, изјавио је посланик Европског парламента, члан партије „Леви фронт“ Жан Лик Меланшон.

После пет месеци преговора о решавању проблема дуга и ултиматума кредитора Грчкој да настави политику стезања каиша, премијер те земље Алексис Ципрас иницирао је референдум на којем грађани треба да се изјасне да ли прихватају предлог кредитора да се настави политика штедње. Референдум је предвиђен за 5. јул.

„Почиње агонија Европске уније. С једне стране је новац, а с друге демократија. Меркелова или Ципрас“, написао је Меланшон на својој фејсбук страници.

Ципрас је раније у Бриселу, на састанку с немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом, изјавио да „грчка страна не разуме због чега кредитори инсистирају на очувању тако жестоких мера“.

Грчка преговара с Европском унијом и ММФ-ом о решавању дуга који премашује 240 милијарди евра, а који је настао након спасавања грчког буџета од банкрота 2010. и 2012. године.

Сложени преговори о програму реформи и буџетској економији воде се неколико месеци. Крајњи рок за споразум је 30. јун. После тога ће програм подршке престати да делује и преосталих 7,2 милијарде евра неће бити дати Грчкој. За исти датум предвиђено је и да Грчка угаси редовну траншу кредита ММФ-а.