Москва прати кораке Алијансе

28-06-2015 11:32:03 | | / vostok.rs |


Москва ће и убудуће пажљиво пратити конкретна дејства Алијансе, посебно из аспекта њиховог поштовања одредби Основног акта Русија-НАТО, наводи се у коментару руског Министарства иностраних послова.

Министри земаља-чланица НАТО-а су на састанку одржаном у Бриселу 24. и 25. јуна потврдили непроменљивост стратешког курса Алијансе да постигне војну и политичку доминацију у Европи, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„НАТО тврдоглаво наставља да јача такозване снаге реаговања и да повећава њихову оперативност, укључујући ширење командно-штабних одреда за координацију војних вежби и могућих операција Алијансе у балтичким земљама, Бугарској, Пољској и Румунији.

Истовремено, војне структуре Алијансе добијају пуномоћје да ове снаге уводе у стање повишене готовости пре него што све земље чланице НАТО-а донесу политичку одлуку о томе““, наводи се у коментару службе за информисање Министарства иностраних послова.

Поред тога, САД су објавиле намеру да у Немачку упуте 1.200 јединица војне технике, од којих ће 250 (тенкови, борбена оклопна возила и артиљеријске машине) затим бити ускладиштени на територији балтичких земаља и низа источноевропских земаља, навело је то министарство.

„Другим речима, наставља се опасан курс премештања инфраструктуре НАТО-а на Исток, повећања војног присуства Алијансе близу руских граница, уз измишљени изговор да се наша земља агресивно понаша“, наводи се у саопштењу.

Уз непријатељску и недобронамерну реторику све више се уводи војно-техничка база, што сведочи о намери да планиране мере Савеза остану непроменљиве.

Оваква политика Алијансе не само што је неадекватна на војном плану већ је оптерећујућа и с финансијске стране за саме земље-чланице НАТО-а, и истовремено одвлачи пажњу и енергију од супротстављања реалним претњама савремености које се множе, наводи се у коментару руског Министарства иностраних послова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут