Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Србија је шампион Европе!

Србија је шампион Европе!

28-06-2015 09:38:46 | | / vostok.rs |

Дисале су као једна, губиле су као једна… Али и титулу су освојиле као једна! Титуле не освајају најбољи играчи, већ најбољи тим. То су доказале кошаркашице Србије, које су смиреном, тимском игром освојиле Европко првенство, победом над Француском у финалу 76:68. Србија изборила директан пласман на Олимпијске игре у Рију. Ана Дабовић играч турнира, заједно са Соњом Петровић у најбољој петорци. Дочек "златних" коаркашица у понедељак.

Женска кошаркашка репрезентација Србије освојила је титулу првака Европе, пошто је у финалу првенства у Мађарској и Румунији победила селекцију Француске са 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19).

Женска кошаркашка репрезентација Србије освојила је титулу првака Европе, пошто је у финалу првенства у Мађарској и Румунији победила селекцију Француске са 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19).

Завршница великог финала

Изабранице Марине Маљковић оствариле су највећи успех у историји српске женске кошарке, освојивши прво злато на великим такмичењима.

Ово је уједно и прва медаља за кошаркашице после сребра на првенству Европе у Изреалу 1991. године.

Србски тим не само да је успео да савлада Француску, којој су многи уочи меча доделили улогу фаворита, већ и да избори директан пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру наредне године.

Маљковићева је изузетно спремила екипу за најважнију утакмицу на шампионату. У потпуности је "прочитала" игру физички јаког противника што и не чуди, јер већ две године ради у француском Лиону.

Прво полувреме прошло је у великој борби. Француска је у неколико наврата имала седам поена прености, али је србски тим тројкама и пожртвованом игром успео да ухвати резултатски прикључак.

У наставку меча, предвођена сјајном Соњом Петровић и Аном Дабовић, Србија је преузела иницијативу и константно била у предности. Њих две водиле су тим до успеха упркос одсуству повређене Милице Дабовић, која је пропустиле већи део другог полувремена због повреде лакта.

Расположеном тандему Дабовић - Петровић, у финишу меча придружила се борбена Данијел Пејџ, која је скоковима и шутевима са дистанце одбијала налете француских играчица.

Најефикаснија у србском тиму била је млађа од сестара Дабовић са 25 поена, 22 је постигла Петровићева, а Пејџ 12 поена уз осам скокова.

Раније данас бронзану медаљу освојила је Шпанија, која је у мечу за треће место победила Белорусију резултатом 74:58.

Овако је протекло финале:

20.50 - Готово је! Србија је шампион Европе! Резултат - Србија - Француска 76:68.

20.15 -Готова је трећа четвртина. Пред почетак последње деонице, Србија има предност од четири поена - 53:49.

Крај треће четвртине

19.56 -Почело је друго полувреме.

19.40 - Полувреме. Србија је у последњим момемнтима првог полувремена дошла до прве предноси на мечу, и на одмор иде са пола коша разлике - 33:32.

Преглед првог полувремена

19.16 -Крај прве четвртине. Иако су српске кошаркашице после предаха стигле до изједначења 15:15, Францускиње су искористиле неорганизовану игру у нападу и направиле серију од 7:0, што им је донело предност на крају прве деонице 22:15.

19.08 -Марина Маљковић је тражила тајм-аут,Францускиње су се боље снашле у уводним минутима меча и воде 15:8.

19.00 - Почело је финале у Будимпешти.

Интонирање химни Француске и Србије

18.55- Кошаркашице су на терену, за неколико минута почиње финале.