Руски предлог резолуције данас у Савету безбедности УН

29-06-2015 12:50:28 | | / vostok.rs |


У Савету безбедности УН већ данас почеће консултације између сталних чланица о нацрту резолуције о БиХ, које је Москва доставила као контрапредлог британском документу о Сребреници, пишу "Вечерње новости".

Према информацијама којима лист располаже, Лондон је са негодовањем реаговао на потез Москве која је практично уложила контрарезолуцију британској и нема намеру да повуче свој текст.

"Пре подношења руске резолуције Британија је рачунала на подршку још седам од 15 чланица Савета безбедности - Француске, САД, Чада, Јордана, Литваније, Малезије и Новог Зеланда што би било довољно да њен предлог кроз иглене уши прође. Међутим, након потеза Москве тај однос снага морао би да се промени", наводи се у тексту.

Прецизирано је да, за разлику од британског текста, који је и у другој, коригованој верзији и даље оцењен као изразито антисрбски и третира само догађаје у Сребреници, Кремљ у свом предлогу тражи да Савет безбедности још једном пружи подршку Дејтонском споразуму и да најоштрије буду осуђени сви злочини почињени током свих сукоба у бившој Југославији.

"Москва сматра да је задатак Савета безбедности да постигне договор о тексту који би донео истинску корист целом региону и позвао на помирење међу народима и сарадњу држава на западном Балкану. Према руској Влади, овакав документ много више одговара расправи о стању у БиХ, која ће се 7. јула водити у Савету безбедности, од резолуције која би се бавила било којим појединачним злочином, па и сребреничким", наводе "Вечерње новости".

Лист сазнаје да међу великим силама за сада постоји само договор да се 7. јула минутом ћутања ода пошта свим жртвама ратова на простору бивше Југославије. Теоретски, Савет безбедности може да расправља о обје резолуције, што није устаљена дипломатска пракса или да на столу остане само британска, јер је она прва поднесена.

Истовремено, Београд ће на адресе представника 15 држава послати ново писмо у којем ће указати да је британска иницијатива за Србију неприхватљива и да није у интересу ни Београда, нити целог региона, будући да не доприноси помирењу него новим тензијама.

Тиме, практично дипломатска битка која се недјељама води на Ист риверу, али и у свјетским центрима моћи о иницијативи Лондона уочи сребреничке годишњице улази у фото-финиш чији се расплет очекује 7. јула, за када је заказана седница Савета безбедности, закључује лист.