Земан: САД су изгубиле способност да објективно процењују ситуацију у свету

29-06-2015 06:19:00 | | / vostok.rs |


Вашингтон је изгубио способност да објективно процењује међународну ситуацију, а спољну политику САД током протекле деценије карактеришу озбиљне грешке - оценио је Милош Земан.

Председник Чешке је своју позицију образложио овако:

Американцима фали способност за самоанализу. Драго ми је што се манифестовала макар кроз одлуку Барака Обаме да после 50 година укине санкције против Кубе. Само, интелигентност политике се мери дужином интервала унутар којег се отклањају почињене грешке. Зато - ако ваша реакција касни пола века - у том случају можете завршити као бронтосауруси који су изумрли пре него што су били у стању да отклоне грешке у својој еволуцији“.

Земан је навео да су САД починиле цео низ грешака. Апострофирао је упад у Ирак уз измишљање „оружја за масовно уништавање“ и бомбардовање сиријских владиних снага „са наивном надом да против њих ратују демократске снаге“.

„Све је то трајало - тврди чешки председник . док се Американци нису смиловали да примете да у Сирији ратује Ал Каида, исто као у Авганистану.

Земан је критиковао и настојања Вашингтона да по свету шири „амерички модел политичког система“:

„То је апсолутно бесмислено. Сваки покушај експорта свог политичког система у земље са другачијом културом и традицијом - увек се заврши само тиме што се та земља, у случају неуспеха, претвара у непријатеља. А у случају успеха - таква се земља се растури. Један човек ми је на митингу овако дефинисао агресора: то је онај ко на неку земљу изврши напад пре САД“.

Земан је, иначе, Исламску државу назвао највећом претњом светској заједници и предложио да се формирају међународне снаге које би се против ње бориле.