``Скупштина`` Косова тражи границу из 1974

30-06-2015 08:43:08 | | / vostok.rs |


"Скупштина" Косова усвојила је резолуцију којом се тражи да граница са Србијом и Црном Гором буде она која је одређена Уставом из 1974. године.

Предлог резолуције, коју је предложила посланица Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи, подржала су 72 посланика, док је против ње било девет парламентараца из србских партија.

Како преносе косовски медији, резолуцијом коју је предложила партија Рамуша Харадинаја, предвиђено је да се демаркациона линија између Црне Горе и Косова одређује на основу граница некадашње аутономне покрајине.

Посланици су одлучили и да "премијер" Косова Иса Мустафа учествује у раду "државне" комисије задужене за демаркацију границе и да обавештава парламент о развоју преговора, али и о свим другим разговорима са црногорским званичницима.

Резолуцијом је предвиђено и да мештани пограничне територије буду упознати са демаркационом линијом коју комисија утврди и да дају потврду да су с њом сагласни.

"Косовски" посланици тражили су да се на основу Устава из 1974. године одреди и граница са Србијом.

Током скупштинске расправе, како преносе косовски медији, "министар спољних послова" Хашим Тачи казао је да интегритет Косова не сме бити угрожен наводећи да посланици могу да траже границу и до Бара.

Он је подсетио посланике да је Црна Гора помагала грађане Косова током бомбардовања 1999. и признала Косово.

"Желим отворено да кажем да ће Косово бити у границама Устава из 1974. године, иако никад нисам имао лепо мишљење о уставу који нас је третирао као покрајину", казао је Тачи, на шта му је посланик "Самоопредељења" Албин Курти казао да нико не тражи границу до Бара него оно што припада Косову.

Министри унутрашњих послова Црне Горе и Косова, Рашко Коњевић и Бајрам Реџепи прошлог марта су најавили завршетак демаркације заједничке границе. Мештани Пећи, Истока и Дечана више пута су протестовали због граница, тврдећи да је Црна Гора ушла 40 километара у територију Косова и да им је онемогућено да користе своја имања која су сада део црногорске територије.

Мештани пограничних црногорских села који су у неколико наврата протестовали због границе, прошле недеље су најавили радикализацију протеста уколико не буде риешено питање граница.

Наводећи да је Црна Гора одузела 12.000 хектара косовске територије, они су на трибини коју је организовао Центар за промоцију и развој најавили "институционални рат" уколико се не реши питање граница.

Они су, како су пренели косовски медији, критиковали чланове Комисије за демаркацију и и тражили да "Влада" Косова тражи арбитражу о утврђивању границе са Црном Гором.