Лавров и Кери о Исламској држави

30-06-2015 08:51:59 | | / vostok.rs |


„У свим разговорима са нашим партнерима позивамо да се прекине игнорисање огромне претње коју носи у себи насилни екстремизам“, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговараће 30. јуна у Бечу са државним секретаром Џоном Керијем о заједничким напорима у борби са тероризмом, укључујући терористичку организацију Исламска држава, навео је Лавров.

„Ово није импровизација данашњице. У свим разговорима са нашим партнерима позивамо да се прекине игнорисање огромне претње коју носи у себи насилни екстремизам. Указујемо на опасност од флерта са екстремистима ради постизања брзих циљева. У историји постоји маса примера сличних флертова који су се враћали као веома тешки, смртоносни, крвави бумеранг“.

Прошле недеље о овој теми је председник Русије Владимир Путин разговарао телефонским путем са америчким председником Бараком Обамом. Скрећем пажњу на заједничке интересе Русије, САД и свих осталих држава да не допусте реализацију планова екстремиста из такозване Исламске државе. Председници Русије и САД су мени и државном секретару Џону Керију наложили да се без одлагања састанемо како би разменили мишљења о томе како да се на најефикаснији начин уједине напори наше две земље и других земаља из региона“, изјавио је Лавров.

„Узимајући у обзир закључке наших преговора, наше делегације су кренуле у Беч, где је за данас планиран разговор са Џоном Керијем. Детаљно ћемо вас информисати како они протичу“, додао је Лавров.