Туск у писму Ципрасу одбио продужетак помоћи

30-06-2015 09:08:38 | | / vostok.rs |


Председник Европског савета Доналд Туск је грчком премијеру Алексису Ципрасу рекао како не види вољу међу државама чланицама да пристану на Ципрасов захтев за продужење кредита за помоћ.

"Након консултације са лидерима, а у одсуству нових елемената, нисам уочио спремност да се поступи супротно позицијама које су министри финансија изразили на састанку 27. јула", пише у Тусковом писму, које је било доступно Ројтерсу, послатом у одговор на Ципраасов захтев да се кредитирање Грчке продужи за још месец дана.

Ово писнмо одсликава збијање редова лидера ЕУ након што је Ципрас заказао референдум о понуди кредитора "кеш за реформе", подстичуће Грке да ту понуду одбаце.

Туск истиче како је процес преговора договорен на самиту држава чланица еврозоне прошлог понедељка и потврђен на састанцима у четвртак и петак.

"Нажалост, ваша влада је напустила преговоре о програму помоћи", рекао је он и истакао како након истека досадашњег програма помоћи сутра Грчка може да затражи нову помоћ.

"У Европи врата за преговоре остају увек отворена у духу солидарности и одговорности", закључио је Туск у писму Ципрасу.