Штајнмајер: На држање Русије не треба реаговати реториком и методима Хладног рата

01-07-2015 09:00:25 | | / vostok.rs |


Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер јавно је апеловао на колеге из NATO да против политичких опонената не користе реторику и методе из времена Хладног рата јер је то прошлост, а свет се - изменио.

„Нисмо више у Хладном рату. На међународној сцени су се појавили нови играчи. Постоје и нове опасности које долазе недржавних структура и појединаца који се баве терором. Хладноратовских блокова више нема, али је очигледно да још постоје „рефлекси“ из тог времена и чини се да ових дана оживљавају“ - рекао је Штајнмајер на церемонији поводом 60-годишњице уласка Немачке у NATO.

У овом контексту се критички осврнуо на изјаву Владимира Путина (о 40 интерконтиненталних балистичких ракета које ће руска армија добити до краја ове године) која је већ „продрмала“ цео Запад:

„Изјава председника Путина од пре неколико дана о модернизацији руског стратешког ракетног арсенала није допринос стабилности и релаксацији ситуације у Европи. Само, ни та изјава није обавезујући повод за исте такве реакције засноване на старим рефлексима. Последњих година смо ионако имали више него довољно случајева када је ескалација ситуације на речима прерастала у стварну ескалацију“.

У заједничком је интересу - оценио је немачки министар - да реакције буду мање рефлексне, више стратешки далековиде, а не срачунате на краткорочне медијске ефекте.

„Не смемо дозволити да прогрес у обезбеђивању европског поретка, који смо последњих година тешко обезбеђивали, буде потпуно поништен. Нама је потребна - подвукао је Штајнмајер - обнова партнерских односа између NATO и Русије, али ће то, очито, тражити времена“.

Одмах о том је изговорио и ову опомену: „Ми морамо бити онолико реалистични колико желимо повратак партнерским односима са Русијом. Гледано из данашњег стања ствари, повратак таквим односима неће бити спринт, већ - маратон. То нас обавезује да утолико брижљивије испланирамо целу „трку“. Главни задатак NATO треба да буде „кооперативна безбедност“. Ово наглашавам имајући у виду садашњу ескалацију конфликтне ситуације са Русијом“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут