Путин: „Америка у Сирију може да уђе само са доказима и дозволом УН“

04-09-2013 09:05:20 | | / mojenovosti.com |

Током разговора са шефом руске државе новинари су се дотакли више тема које су последњих недеља пуниле странице светске штампе – од захлађења односа са америчким председником Бараком Обамом, преко афере Сноуден и положаја припадника ЛГБТ популације у Русији, до безбедности учесника предстојеће Зимске олимпијаде у Сочију.

Дешавања у Сирији и око ње, патње тамошњих цивила као и могућност да Русија овој земљи испоручи противракетне системе С-300, показали су се као окосница интервјуа. Коментаришући предочене му слике жртава хемијског напада пристигле из ратом захваћене земље, Путин је нагласио да оне „заиста делују стравично”, али, нажалост, не дају одговор на кључно питање – ко је то учинио, и зашто? – да ли су виновници злочина припадници регуларне сиријске армије или побуњеници повезани са Ал Каидом.

„Администрација Џорџа Буша млађег на све начине је убеђивала свет да Ирак поседује хемијско оружје. Тадашњи државни секретар је чак махао неком кесицом са белим прахом тврдећи да је реч о оружју за масовно уништење. Испоставило се да је све неистина, па ипак је на основу тог аргумента спроведена војна акција коју данас многи у САД оцењују као – погрешну”, рекао је руски председник, подсетивши на сличну ситуацију пред рат у Ираку 2003. „У сваком случају, било каква одлука о међународној интервенцији не може да се доноси само на основу информација добијених од разних тајних служби које се баве прислушкивањем туђих телефонских разговора, као ни, на њима заснованим, медијским спекулацијама.”

Помињући рад тајних служби, Путин је изнео мишљење да су у случају одбеглог сарадника ЦИА Едварда Сноудена Американци потпуно заказали.

„Уместо да му омогуће да се пребаци у земљу у коју је желео, па да потом крену у акцију његовог изручења, они су му својим исхитреним деловањем само ставили на знање да је у опасности”, рекао је Путин потврдивши да су руске службе биле у контакту са Сноуденом још док је овај боравио у Хонгконгу, али и да је информацију да се овај налази у авиону који лети за Москву добио тек два сата пре приспећа Сноудена на московски аеродром „Шереметјево”.

У разговору са новинарима Путин је негирао и да су његови односи са Обамом нарушени у тој мери да је међусобни разговор о глобалним проблемима немогућ. Објаснивши да ни Руси ни Американци нису бирали председнике да би се свидели један другоме, шеф руске државе је потврдио да постоје тренуци када се неко од њих двојице изнервира, да се не ретко споре… „Људи смо”, закључио је, истакавши да се нада да ће се он и Обама ипак срести на маргинама самита Г-20.

У том смислу Путин је квалификовао и намеру припадника ЛГБТ популације да се у северној руској престоници сретну са америчким председником. Објаснивши да у томе нема ничега спорног и да је закон који је недавно изгласала Руска дума, а који третира положај ове социјалне групе, усмерен, искључиво, на забрану пропаганде хомосексуалности међу малолетницима.

„Уверавам вас да радим с тим људима, понекад им доделим награду или орден за њихова достигнућа у различитим областима. Имамо потпуно нормалне односе и не видим ништа необично у томе. Кажу да је и Петар Илич Чајковски био хомосексуалац. Искрено, ја га не волим због тога, већ зато што је био велики музичар и сви волимо његову музику. Па шта?”, рекао је Путин. „У сваком случају, никакве дискриминације спортиста због њихове сексуалне оријентације на предстојећој олимпијади неће и не сме бити.”

Овакав Путинов став доноси приметно смиривање на релацији Вашингтон–Москва имајући у виду често наглашене Путинове критике на рачун америчке државне секретарке Хилари Клинтон која је, током посете Москви 2011, подржала демонстрације руских опозиционара.

Путин је у разговору са новинарима АП и Првог канала у једном тренутку себе оценио као „прагматика склоног конзервативизму”.

„Увек полазим од реалности датог тренутка, из тога што се дешавало у давнијој и скоријој прошлости, и покушавам да сва та искуства пројектујем у будућност: блиску, средњу и далеку. Конзервативизам не значи застој, то је само ослањање на традиционалне вредности зарад будућег развоја”, сматра руски председник.