Сенат одобрио напад на Сирију!

04-09-2013 10:13:30 | | / mojenovosti.com |

ВАШИНГТОН - Спољнополитички одбор америчког Сената изгласао је вечерас да се председнику Бараку Обами да овлашћење за употребу војне силе против Сирије због напада у коме је, како тврде сиријска опозиција и Запад, употребљено хемијско оружје. Очекује се да ће се о резолуцији, коју је одбор изгласао са 10 гласова за и седам против, цео Сенат изјаснити следеће седмице, јавио је АП.

Нацртом резолуције о којој је Одбор гласао Обами би било омогућено да нареди ограничену војну мисију у Сирији, све док она не траје дуже од 90 дана и док не обухвата улазак америчких војних трупа у борбене операције на тлу Сирије. Нацрт резолуције су израдили председавајући Одбора сенатор Боб Менендес, демократа, и водећи републиканац у Одбору сенатор Боб Коркер.

Ово је први пут да су амерички посланици гласали да се одобри војна акција од октобра 2002. године, када је тадашњи председники Џорџ Буш добио овлашћење да изврши инвазију на Ирак.

Водећи републикански сенатор Џон Мекејн, познати заговорник интервенције, изјавио је у току расправе да не подржава последњу верзију сенатске резолуције у којој се тражи да војна акције не укључује само напад крстарећим ракетама. Лидери Комитета су сачинили нацрт резолуције којом се одобрава Обами да нареди "ограничену и прилагођену" војну акцију против Сирије, која не би била дужа од 90 дана, и у којој не би учествовале америчке копнене трупе.