On prepoznaje znake našeg neverbalnog Ja- Marko Burazor

04-09-2013 10:55:26 | | / mojenovosti.com |

Danas u kolumni imam čast da vas bolje upoznam sa čovekom koji se bavi nasim neverbalnim komunikativnim sposobnostima.
Marko Burazor, autor knjige “Neverbalna Komunikacija” I njen nastavak “Neverbalna Komunikacija II (razlike medju kulturama)” cija je promocija bila u skorašnjoj prošlosti.

Naime , Marko je diplomirao I magistrirao na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu. Ono čime se bavi jeste posao trenera I konsultanta u mnogim međunarodnim kompanijama u oblasti poslovne komunikacije, takođe I veštine prodaje I pregovaranja. Piše I za mnoge časopise koji se, kako on kaže uklapaju u njegov mentalni sklop. Ono što me je osobito zanimalo jeste njegov učinak u pisanoj literaturi pa evo kako je naš razgovor tekao, I šta smo saznali o neverbalnoj komunikaciji .

-ZNAM DA SI NAPISAO PRE GODINU DANA KNJIGU KOJA SE BAVI PROUČAVANJEM NEVERBALNE KOMUNIKACIJE. PRE PAR DANA SMO PROSLAVILI NJEN NASTAVAK KOJI SE BAVI NEVERBALNOM KOMUNIKACIJOM MEDJU RAZNIM KULTURAMA I NJIHOVIM RAZLIKAMA, KAŽI NAM NEŠTO VIŠE O TOME.


Te dve knjige su najvećim delom nastale u isto vreme I samim tim su dosta povezane. Razlike medju kulturama tj. sve ono ne izgovoreno spada u neverbalnu komunikaciju I ona polazi od toga da ukoliko razlike poznajemo, lakše možemo da ih savladamo I uspostavimo kvalitetan odnos sa ljudima iz drugih kulturoloških miljea.


-ŠTA USTVARI ZNAČI NEVERBALNA KOMUNIKACIJA?


Sva ona komunikacija koja se ne odnosi na izgovorenu reč, tj. na sadržaj reči. U neverbalnu komunikaciju spade govor tela, intonacija govora, oblačenje, mirisi…


-NEVERBALNA KOMUNIKACIJA II -RAZLIKE MEDJU KULTURAMA JE TVOJE DRUGO PISANO UMECE.KAKO JE DOSLO DO OVE DRUGE KNJIGE, KOJA IDEJA TE POKRENULA ?


Sve je krenulo spontano, jednostavno ideja se javila I seo sam I otvorio Word, ukucao naslov I prvi pasus I Save As, posle sam morao da završim započeto. Jednostavno sam takav I verujem svojim nekim spontanim osećajima.


- KOLIKO RAZUMEVANJE NEVERBALNE KOMUNIKACIJE MOZE DA POMOGNE U SVAKODNEVNOM ZIVOTU?


Može dosta da pomogne, pogotovu kod procene kakav je neko došao na sastanak, kafu ili obično druženje. Da li je raspoložen ili nije, koliko govori istinu ili ne.


-U POSLU NAM ZNAČI DA PREPOZNAMO NEVERBALNU GESTIKULACIJU LICA, POKRETE TELA SAMIM TIM MOŽEMO I DA SE OSLONIMO NA TE SPOSOBNOSTI U TOKU PRVOG RAZGOVORA ZA POSAO .MISLIŠ DA TO MOŽE DA NAM POMOGNE U VIDU OPREZA I IZBEGAVANJA NEUSPEHA?


Naravno da može poznavanje neverbalne komunikacije da pomogne, zavisi koliko osoba sa druge strane ume da pročita ili ne. Mada neke stvari mi ne možemo da sakrijemo bez obzira na svo znanje. Kad se zenice rašire ili skupe, tu nema pomoći I kontrole.


- DA LI VEĆ SAMIM IZUČAVANJEM NEVERBALNIH VEŠTINA I ZNAKOVA KOJE ŠALJE NAŠA CELOKUPNA POJAVA I NAŠE TELO, TI MOŽES DA PROTUMAČIŠ I PROČITAŠ TE NAŠE NESVESNE REAKCIJE?


Kao što sam rekao u prethodnom pitanju. Mogu, jer ukoliko ti imaš raširene zenice to znači da si dobila neki pozitivan znak I osećaš se zadovoljno I to se teško krije.


-KOLIKO SMO RAZLIČITI PO TIPOVIMA KULTURA U NEVERBALNOM IZJAŠNJAVANJU?


Ukoliko poznajemo kulturne različitosti malo se razlikujemo, ukoliko ne, onda su razlike ogromne. Ukoliko poznajemo navike Japanaca I znamo šta vole, a šta ne, onda ćemo lako naći zajednički jezik. Ukoliko ne poznajemo onda se susrećemo sa pregršt nastupajućih problema.


-ŠTA OCEKUJES OD SVOJE DRUGE KNJIGE?


Ako ponovi uspeh prve knjige, očekujem osmeh na licu koji naću skidati jedno duže vreme.


-KAKVI SU TVOJI PLANOVI U BUDUĆNOSTI, DA LI ĆEŠ NAS IZNENADITI NEKIM NOVIM PISANIM DELOM IZ TVOG KUTKA?


Radim intenzivno na novim materijalima, koliko mi vreme dozvoljava I trudiću se da bar godina dana bude neki optimalan rok za neku novu knjigu, ako ne I pre.



-RECEPT ZA USPEH


Vera u to da postoji svetlo na kraju tunela i kad je mrkli mrak.Vera u uspeh, rad, cilj.


-TVOJ ŽIVOTNI MOTO


Zatvori oci, napravi prvi korak i posle je kasno da ides nazad.


Dragi Marko, hvala na ovoj saradnji . I hvala na tome što ćemo uz tvoje knjige dosta naučiti i saznati kroz zanimljive teme koje si nam priredio.