Обама: Огрешили смо се о Кубу

02-07-2015 05:18:05 | | / vostok.rs |


Председник САД Барак Обама био је принуђен да призна да политика санкција САД према Куби није учинила оно што је било потребно, пишу РИА Новости.

Обама је потврдио да су санкције против Кубе дале супротан ефекат.

„Уместо изолације Кубе добили смо изолацију Сједињених Држава од неколико наших суседа на западној хемисфери“, навео је амерички председник.

Подсетимо да је крајем децембра прошле године Обама саопштио да намерава да нормализује односе с Кубом, која је готово пола века под санкцијама. Амерички председник је готово цео сат разговарао телефоном с кубанским премијером Раулом Кастром, након чега су обе стране одлучиле да обнове дипломатске односе.

У среду су кубанске власти саопштиле да обнављају дипломатске односе са САД и одлуку да отворе сталне дипломатске мисије у престоницама. Отварање је назначено за 20. јул. Сличну изјаву дао је и председник САД Барак Обама који је навео да САД и Куба не само што су суседи него су сада и пријатељи.

„У јеку Хладног рата САД су затвориле своју амбасаду у Хавани. Нико није очекивао да ће проћи више од пола века до момента њеног поновног отварања“, изјавио је Барак Обама. „Сада правимо историјски корак на путу нормализације односа с властима Кубе и Кубанцима“.