Србија памти: Спектакуларна реприза дочека атинског злата из 1995.

03-07-2015 11:23:43 | | iskra.co/ vostok.rs |


Више хиљада Београђана учествовало је у спектакуларном обележавању 20. годишњице освајања злата на првенству Европе у кошарци у Атини, својеврсном репризом дочека репрезентација на платоу испред Скупстине града.

Кошаркашка временска „машина” вратила је све љубитеље овог спорта на 2. јули 1995. када се југословенска селекција предвођена селектором Душаном Ивковићем окитила златом у престоници Грчке.

Компјутерско-сценска технологија успела је да на велелепној фасади Скупштине града, уз енергичне бубњеве Драгољубва Ђуричића, дочара величанствене тренутке од пре 20 година, када је на овом истом месту више од 100.000 људи дочекало кошаракашке јунаке.

Један за другим, на терасу су излазили чланови златне репрезентације из 1995 – Зоран Сретеновић, Мирослав Берић, Дејан Котуровић, Жељко Ребрача, Дејан Томашевић, Саша Обрадовић, Саша Даниловић, Александар Саша Ђорђевић, Жарко Паспаљ и селектор Душан Дуда Ивковић. Недостајали су само Жељко Обрадовић, Владе Дивац и Зоран Савић али је и њима публика – која се вероватно није ни родила у време освајања злата, скандирала име.

„Узео се трофеј Паспаље,„, ођекивало је платоом, рекло би се као да није прошло 20 година, али историја се очигледно понавља.

„Ово је вероватно један од најлепсих момената које сам доживео”, поручио је Паспаљ.