Филимонова: Британија гура прст у око србској, руској и уопште православној цивилизацији

03-07-2015 01:11:29 | | / vostok.rs |


Научни сарадник Руске академије наука Ања Филимонова оценила је да је британска резолуција о Сребреници англосаксонска манипулација истином и гурање прста у око србској, руској и уопште православној цивилизацији.

Филимонова је нагласила да се у британском предлогу види јасна пристрасност, оличена у томе што је у првој верзији чак на 35 места била употребљена ријеч "геноцид", што не би смело бити да се проблематици приступило уравнотежено и одговорно.

"Сада се помиње некакав измењен текст, али то још нико није видио или званично представио јавности, па га не могу ни коментарисати. Ипак, чини ми се да Британци никада неће одустати од намере да пошто-пото у резолуцију угурају појам геноцид јер то делује као њихова основна намера", оценила је Филимонова за београдски дневник "Данас".

Према њеним речима, то је за Србију, Републику Српску, али и све остале којим је првенствено стало до истине, а не политичких и других манипулација - неприхватљиво.

Филимонова указује да је појам геноцид наметнут пресудама Хашког трибунала за који је нагласила да је основан када је Америка контролисала униполаран свијет и постављала правила каква јој одговарају, па је и у 21. веку наставио да извршава наређења из Вашингтона што је, како каже, показала и депеша "Викиликса".

"Чак су и хашке пресуде мањкаве јер пате од недостатка доказа за страхотне тврдње које се износе олако и паушално. Највећи свјетски стручњаци за геноцид, међу којим Ефраим Зуроф, врло убједљиво су показали да је Хашки трибунал манипулисао чак и самим појмом геноцид који је искривљивао према својим потребама", истакла је Филимонова..

Она констатује да овакво понашање Лондона није никакво изненађење, ако се посматра британски предлог у контексту англосаксонске политике у посlедњих 200 година која је, оценила је, по својој природи изразито антиправославна и антисрбска и антируска.

"Сигурна сам да, како год буду мењали текст свог предлога, он никада неће бити ништа друго осим једног гурања прста у око руској, србској и уопште православној цивилизацији", сматра Филмонова.

Она је нагласила да је добро што су и Београд и Бањалука јасно иступили против злоупотребе појма геноцид у британском предлогу.

"Званичници Републике Српске били су далеко снажнији у осуди суштинске намере Лондона, што је за похвалу. Исто тако поздрављам што су од Русије одмах затражили да стави вето на резолуцију. Наравно, премијер Србије Александар Вучић никако не би смио да иде на комеморацију у Поточарима јер би пружио легитимитет англосаксонским манипулацијама и злоупотребама", наглашава Филимонова.

Она је похвалила изјаву председника Србије Томислава Николића да неће ићи у Сребреницу јер би тиме показао да све жртве нису исте. "Издвајати једну групу жртава је неморално и неистинито", сматра она.

У осврту на одлуку Швајцарске да бившег команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића изручи БиХ, а не Србији, Филмонова је нагласила да је Сарајево показало да му уопште није стало да судски процесуира ратне злочине већ да "случајеве попут озлоглашеног Орића држи у фиоци".

"Временско поклапање хапшења Орића, хапшење Рамуша Харадинаја и британског предлога резолуције о Сребреници, указује на снажан покушај дестабилизације региона", закључила је Филимонова.