САД настављају да дижу тензије око иранског нуклеарног програма

03-07-2015 04:02:22 | | / vostok.rs |


САД настављају да дижу тензије око преговора у вези са иранским нуклеарним програмом.

„Ирански нуклеарни програм изазива бригу америчких савезника у региону, а и шире. Иран спонзорише терористичке групе у региону и уочљива је његова активност у Сирији, Ираку, Јемену и Либану“, наводи се у изјави за медије коју је Пентагона, а тиче се војне стратегије САД.

Мора се нагласити да уопште није јасно каква веза може постојати између иранског нуклеарног програма и наводног учешћа Иранске Исламске Републике у терористичким акцијама. Оптужбе да Иран спонзорише терористе су неосноване.

„Потписивање свеобухватног споразума у вези са Иранским нуклеарним програмом требало би да води ка стабилизацији ситуације у Ираку, Сирији и Либији“, рекао је за Спутњик Сајед Хади Афгахи, бивши ирански дипломата у Либану, и додао:

„Министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф је изјавио да свеобухватни уговор неће нанети штету ниједној држави у региону. Напротив, Иран би уз овакав уговор пружио руку пријатељства својим јужним суседима — државама Персијског залива, а тиме и Саудијској Арабији — савезници САД“.

Уважени министар је истакао колико је важно да државе региона седну за преговарачки сто и заједничким снагама покушају да регулишу све постојеће регионалне проблеме. Нема никакве сумње да ће се преговорни процес завршити успешно.