Вучић: О одласку у Сребреницу после седнице Савета безбедности

03-07-2015 04:18:35 | | / vostok.rs |


Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да још није донео одлуку о одласку на обележавање 20 година Сребренице, и да ће је донети после седнице Савета безбедности за коју, како каже, Србија још није добила позив.

Говорећи о седници Савета безбедности на којој ће 7. јула бити речи о предлогу о резолуцији о Сребреници, Вучић је рекао да је на седницу позвана Босна и Херцеговина.

"Не знам како ће то изгледати, али ни најмање нисам одушевљен тим процесом. Ако ме питате шта је сврха свега тога, очигледно нисам довољно паметан", рекао је Вучић.

Упитан какав је став Србије о четвртом предлогу резолуције и да ли је србска влада тражила објашњење зашто позив за српску делегацију још није стигао, Вучић је одговорио да је став наше земље непромењен.

"Од кога да тражим објашњење када сам данас добио поруку да су спремни да чују примедбе Србије, два-три дана пре седнице СБ, а нас до сада нису ништа ни питали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се ради о неформалним позивима оних који су учествовали у писању резолуције, те да њему није проблем да погне глави, али да је проблем "ако треба да се понижава Србија".

"У томе да учествујем нећу. А неко да нас понижава на тај начин да добијемо пет нацрта а да нам онда кажу - сада да разговарамо, нема никаквог смисла", рекао је Вучић и додао да види да су сад почеле консултације Велике Британије и Русије у вези са резолуцијом.

Упитан за предлог резолуције о Сребреници коју су посланици СДА јуче предали Скупштини Србије, Вучић је објаснио да је у потпуности упознат са резолуцијама у СБ УН, али не и с предлогом у србском парламенту, који није ни прочитао, али је приметио: "Ту знам ко има већину. Ваљда не бринем".

Када је реч о одласку у Сребреницу Вучић је рекао да ће одлуку донети након седнице СБ и у складу са ситуацијом у региону, те приметио да ће увек бити оних који ће га критиковати какву год одлуку да донесе.

"Желим да кажем да можда знам више од једних и других, јер имам нешто бољи увид у медујнародну позицију Србије, ситуацију у региону, питању економске и политичке стабилности и Србије и земаља у региону и у складу и после стављања резолуције на дневни ред СБ донећу одлуку", поручио је Вучић.

НЕ ИЗБЕГАВАМО ДОГОВОР, НЕ ПРИСТАЈЕМО ДА ПОНИЖАВАЈУ СРБЕ

Вучић каже да је спреман у сваком тренутку да настави дијалог са Приштином, а новинарима је рекао да је и прошли пут наша делегација у Брисел отишла да се договара. "Што се нас тиче можемо да их наставимо одмах. Ми нисмо отишли тамо да избегнемо договор или с намером да нешто не потпишемо, већ да направимо договор добар за наш народ, да направимо компромис", нагласио је Вучић. Поновио је да је делегација Београда спремна за разговоре и спремна за компромисно решење. "Међутим нисмо спремни да учествујемо у ниподаштавању и понижавању Србије", нагласио је премијер.

ЗСО ЗА СИГУРНИЈУ БУДУЋНОСТ ДЕЦЕ НА КИМ

Формирање Заједнице србских општина (ЗСО) треба да омогући да се србска деца на Косову и Метохији осећају сигурније и да постоје институције којима ће у сваком тренутку моћи да се обрате за заштиту својих права, изјавио је Вучић.

Изразивши задовољство што је данас могао да прими децу са Косова и Метохије, из србских општина Клокот и Витина, а која бораве у дводневној посети Београду, премијер је рекао да је срећан што су малишани посетили свој гравни град, што добро знају који је њихов главни град и зашто га толико воле.

Граду Београду и Ццајетини захвалио је што су посету омогућили, а онда констатовао да зна да није лако живети ни у Партешу, Клокоту, Биночу, одакле ова деца долазе и да то показује њихову љубав према Београду и другим деловима Србије још снажнијом и већом него што би могао неко да претпостави.

"Оно мало што можемо да учинимо за њих увек чхемо да учинити и тај део ћемо сматрати србском територијом у складу са Уставом Републике Србије", рекао је премијер додајући да ће влада учинити што и колико може да србска деца на Косову добију шансу да живе као сва деца у Европи.

Обећао је да ће се влада за њихову бољу будућност борити и даље, констатовао да паметнијом и мудријом политиком у односу на ону ранију то већ успева да постигне, а затим рекао да му се чини "да се деца не осећају толико несигурно колико су рекли пре годину или две".

Додао је да се нада да ће слична посета бити организована за децу из других делова Косова, јер, како је навео, имамо и у Метохији децу која су у тежим условима, али тешко је пронаћи некога који је у тежој ситуацији од деце у општини Витина и Каменица.

"Мислим да није лако ни у Пасјану, Ссилову и Ранилугу, али можда нешто лакше него у Витини, Клокоту", уверен је премијер.