Лавров: Грчка није тражила финансијску помоћ од Русије

04-07-2015 09:54:30 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да се Грчка није обраћала Русији за пружање финансијске помоћи. Лавров је, како преноси Тас, рекао да би питање о давању такве помоћи требало поставити Европској унији.

„На то питање је већ одговарао министар финансија Русије Антон Силуанов. Он је одговорио да тренутно таквог захтева нема“, казао је Лавров на прес-конференцији после разговора са луксембуршким колегом Жаном Аселборном.

Грчка у недељу треба да одржи референдум о предлогу међународних кредитора за решавање грчке дужничке кризе, а Ројтерс наводи да на њему може бити одлучено о грчкој будућности у европској монетарној унији, након што није платила рату кредита Међународном монетарном фонду.

Према подацима грчког министарства финансија, укупан износ дуга Грчке на дан 1. април ове године, износио је 312,7 милијарди евра.

Знатан његов део — 184 милијарде, отпада на Европски фонд за финансијску стабилност (ЕФСФ) — 131 милијарду, као и на владе земаља еврозоне, укључујући Немачку, Француску, Естонију, Словачку.

Грчка је дужна и 27 милијарди евра Европској централној банци (ЕЦБ) и 21 милијарду Међународном монетарном фонду.