Чомски: Политика наметнута Грчкој је права катастрофа

04-07-2015 10:16:40 | | / vostok.rs |


Политика стезања каиша наметнута Грчкој је апсурдна с економске тачке гледишта и права је катастрофа за ту земљу, оценио је амерички лингвиста, филозоф и политички активиста Ноам Чомски.

Чомски је рекао и да је требало да грчки дуг буде или радикално реструктуриран или укинут.

„Политика стезања каиша која је наметнута Грчкој са економске тачке гледишта је апсурдна и права је катастрофа за Грчку. Понашање ’Тројке‘ је срамотно. Нема сумње да је њихов циљ да свима дају на знање да отпор северним банкама и бриселској бирократији неће бити толерисан и да тежње ка демократији и поштовању народне воље морају бити напуштене“, нагласио је Чомски у интервјуу за Политику.

Чомски је додао да „сем демонстрирања моћи, нема другог разлога да се настави са срамотном фарсом у којој француске и немачке банке профитирају на патњи грчког народа“.

На питање шта би, по његовом мишљењу, требало урадити пре него што је расписан референдум о наметнутим мерама штедње, Чомски је одговорио да је требало да дуг буде радикално реструктуриран или проглашен нелегитимним и укинут.

Према његовом мишљењу, Грцима се сада нуди „бедан избор између две болне алтернативе“.

„Можемо се само надати да ће храбри отпор Грка подстаћи глобалну солидарност, која ће спасти и њих и друге од окрутне судбине коју диктирају тренутни господари“, закључио је Чомски за Политику.