ЕУ би могла да уважи нови референдум на Криму

05-07-2015 10:13:35 | | / vostok.rs |


Европска унија би могла да уважи резултате новог референдума на Криму, уколико његово одржавање буде надгледао ОЕБС, изјавио је за РИА Новости високи европски званичник.

„Ако то буде учињено уз поштовање међународног законодавства, уз присуство посматрача ОЕБС-а, могуће је да ћемо узети у обзир резултате референдума”, изјавио је дипломатски извор одговарајући на питање о идеји спровођења новог референдума на Криму коју је предложио низ западних експерата.

Крим и Севастопољ су постали руски региони после референдума спроведеног у марту 2014. године, на којем се већина грађана изјаснила за присаједињење Русији. У Москви наглашавају да је референдум у Криму одржан у складу с нормама међународног права и Повељом Уједињених нација.

Раније је генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер изјавио да су посматрачи ОЕБС-а прошле године позвани да присуствују референдуму на Криму, али да позив није био у складу с правилима којих се придржава та организација.

Министарство иностраних послова Руске Федерације више пута је саопштило да су житељи Крима демократским путем, у потпуном складу с међународним правом и Повељом Уједињених нација изгласали присаједињење Русији, која поштује и прихвата такав избор.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут