Ситуација у Грчкој могла би скупо да кошта шефицу ММФ-а

05-07-2015 10:30:10 | | / vostok.rs |


Грчка драма могла би скупо да кошта шефицу Међународног монетарног фонда Кристин Лагард, пише новинар и уредник бизнис рубрике британског листа „Спектатор“ Мартин Вандер Вејер.

Може се само претпоставити шта ће се десити после референдума у Грчкој, али узајамне оптужбе већ секу ваздух, при чему су многе упућене управо директорки ММФ-а Кристин Лагард, наводи Вејер.

„Наследивши грчку главобољу од свог претходника Доминика Строс Кана, који је с те дужности отишао 2011. године, она се увек придржавала чврсте позиције“, пише новинар.

Он ипак указује на оптужбе на рачун Лагардове да није радила у складу с правилима ММФ-а: није обраћала пажњу на одавно припремљене програме за олакшавање дужничког терета, као ни на мишљења многих економиста ММФ-а да треба иступити у јединственом фронту с Европском комисијом и Европском централном банком у преговорима кредиторске тројке. Бившу министарку економије и финансија Француске оптужују да се одрекла принципа ММФ-а ради очувања евра по било којој цени.

Према мишљењу Вејера, мало је вероватно да ће Лагардова поново бити именована за шефа ММФ-а или да ће ту функцију понудити некоме од Европљана.

„Жао ми је што ово говорим, али каријера Кристин Лагард је на заласку“, пише овај новинар.