Музички фестивал „Бољшој“ у Дрвенграду

05-07-2015 01:01:11 | | / vostok.rs |

Гости прослављени музичари Јуриј Розум и Немања Радуловић


Светски прослављени музичари – руски пијаниста Јури Розум и виолиниста Немања Радуловић, биће главни гости трећег Фестивала класичне музике „Бољшој“ који ће бити одржан од 9. до 11. јула у Дрвенграду, на Мокрој гори.

Фестивал „Бољшој“ основао је редитељ Емир Кустурица са циљем да младим талентима из музичких школа и академија из Србије и Републике Српске пружи прилику да се представе стручној али и широј јавности.

Ове године Фестивал проширује своје границе тако да ће се први пут у такмичарском делу програма наћи и ученици из Русије.

С обзиром да је и ове године покровитељ Фестивала „Газпромњефт“, тема такмичарског дијела програма биће извођење класичних и савремених руских композиција.

Више од стотину талентованих младих музичара такмичиће се за златну, сребрну и бронзану матриошку, а најталентованије прогласиће стручни жири у саставу професор Зоран Комадина, концерт мајстор Београдске филхармоније Мирослав Павловић и Викториа Мателинен.

Осим такмичарског дела, Фестивал „Бољшој“ чини и богат ревијални музички и филмски програм. Док су јутарњи часови резервисани за пројекције култних руских филмских остварења, сваке вечери, под ведрим небом, своја виртуозна умијећа представиће светске звијезде класичне музичке сцене.

На свечаном отварању Фестивала наступиће Јури Розум, један од најбољих светских пијаниста који, у својој богатој каријери, носи низ признања и награда са еминентних светских такмичењa, као и истакнуто признање Русије за „Цијењеног уметника руског народа“ и медаље „Супреме Совиет“.

Друге вечери Фестивала наступиће виолиниста Немања Радуловић уз пратњу Симфонијског оркестра „Бољшој“, посебно састављеног за ову прилику уз диригентску палицу Србољуба Србе Димића, шефа опере у Мексико Ситију.

Виолиниста Немања Радуловић светски реноме изградио је изузетном виртуозношћу и смелим, готово авантуристичким програмом и за кратко време освојио је велики низ поштовалаца. Због свог јединственог стила, с правом се може назвати „рокером међу класичним музичарима“.

Фестивал ће затворити квинтет „Бољшој“ музичким обликовањем филма „Срећа“ Александра Медведкина, а „Но смокинг оркестра“ побринуће се за добру забаву на самом крају Фестивала.

Спој врхунског класичног музицирања са култним филмским остварењима у чаробном предјелу Мокре горе, чине „Бољшој“ фестивал јединственим догађајем у региону и шире, саопштили су организатори.