Будућност по Пентагону: рат, рат и само рат Опширније: http://rs.sputniknews.com/politika/20150705/3048499.html#ixzz3f5odVY8Z

06-07-2015 09:06:53 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе су решене да „једнострано остварују своје националне интересе користећи екстремно насиље“, написао је амерички стрчњак за спољну политику Мајк Витни, у коментару на Пентагонову Националну војну стратегију за 2015. годину.

Витни у тексту који је објављен на лево оријентисаном порталу „Каунтерпанч“ тврди да је документ свакако суптилнији од својих претходника када је у питању језик којим се служи, али веома прецизно преноси своју језиву поруку. Вашингтон ће покушати да „задржи своју слабашну контролу над глобалном моћи тако што ће максимално користити свој највећи адут — своју војску“, примећује Витни, додајући да се свако за кога се процени да је претња националном интересу САД сматра непријатељем.

Дакле, коначни циљ је „деградирати и уништити“ било коју земљу која угрожава глобалну доминацију САД, укључујући оне државе које не представљају претњу ни свету, ни својим суседима.

Што се тиче последица овакве војне стратегије, „читаоци неће пронаћи ни трунку жаљења у тексту Националне војне стратегије због уништавања и губитка живота до којих је Америка довела у државама које нису представљале ни најмању претњу државној безбедности САД“, рекао је Витни.

Како Америка види будућност?

Према мишљењу Витнија — као рат. Он верује да Америка нема визију светле будућности и чини се да није способна да предложи конструктивни план.

„За разлику од Русије или Кине, које имају план за интегрисану зону слободне куповине између Европе и Азије (’Пут свиле‘), која ће повећати запосленост, побољшати виталну инфраструктуру и подићи животни стандард, Сједињене Државе у будућности виде само смрт и уништење“, констатује Витни.

Ко је непријатељ?

У тексту Националне војне стратегије за 2015. годину помињу се Кина, Иран, Северна Кореја и Русија. Иако документ јасно наводи да ниједна од ових држава не жели да се упусти у директни војни сукоб са САД или њиховим савезницима, све оне некако „представљају озбиљне безбедносне проблеме“.

Витни верује да је то знак да САД разматрају војни сукоб, који је у очима Вашингтона оправдан јер су ове државе богате ресурсима, имају велики или потенцијално велики индустријски капацитет или игром случаја заузимају територију која је са геополитичке стране занимљива Америци.

Још један разлог је за Вашинтона више него гнусна увреда: неке државе „једноставно желе да задрже своју суверену независност, што је, наравно, злочин“, пише је Витни.

Све очи Вашингтона упрте у Русију

Овај новинар Русију назива Вашингтоновим тренутно омиљеним непријатељем, који мора бити кажњен јер је имао дрскости да брани сопствене безбедносне интересе.

„Русија је злочинац јер је Русија одбила да стоји по страни док је Америка рушила украјинску владу, поставила своју марионету у Кијеву, подстакла грађански рат између различитих фракција, уздигла неонацисте на позицију моћи у службама безбедности, гурнула економију у несолвентност и пропаст и отворила штаб ЦИА у украјинској престоници да води цело надметање у пуцању“, рекао је Витни.

Новинар долази до забрињавајућег закључка да Вашингтон размишља о рату против Русије.

„Мени звучи као да су се лидери у Вашингтону већ определили. Русија је непријатељ, што значи да Русија мора бити покорена“, закључује он.

У том смислу, Национална војна стратегија за 2015. тако служи конкретној сврси. Тај документ треба да протури идеју да је „било шта што САД ураде у реду, пошто су то САД“. Можемо само да се надамо да бар неко неће „прогутати“ ту причу.