Срби праве свој тенк будућности

06-07-2015 09:55:53 | | / vostok.rs |

Тим младих домаћих и инжењера из Српске дизајнирао и осмислио модерну платформу за оклопна возила. Предвиђене иновације за већу ефикасност и бољу безбедност посаде. Платформа тенка имала би и електро-моторе на сваком точку


Производњом тенка "М84", бивша Југославија, накратко, винула се у сам светски врх наменске индустрије. Данас, три и по деценије касније, група од 30 младих стручњака, инжењера, самостално, одлучила се да дизајнира и конструише нови србски тенк "М-20 УП1". Своју идеју, са многим иновацијама, понудили су држави на недавно одржаном сајму наоружања "Партнер 2015".

Стручњаци свих профила, из Србије и Републике Српске, окупљени у "Serbia tim", осмислили су универзалну платформу, модуларног типа, што ће, поред тенкова, моћи да користе и оклопна борбена возила, транспортери и инжењерски оклопњаци.

- Наша идеја је у фази развоја, а за многа решења успели смо и да укључимо и стручњаке, који су пре три деценије радили на чувеном "М84" - за "Новости" прича Горан Стојановић, воћа групе инжењера из "Serbia tima". - Уколико би држава препознала наш труд и многе иновативне идеје у пољу развоја наоружања, покренули бисмо читаву наменску индустрију.

Стојановић наводи да зна какви су капацитети наших фабрика, али уз паметно инвестирање у ревитализацију наменске индустрије то би се многоструко вратило држави.

- Ми смо патриоте! Наше идеје чувамо искључиво за Србију. Познајемо конструкције других, напредни тенкова, и на основу тог знања, а са могућностима индустрије Србије, осмислили смо оружје будућности. Јефтино, савремено и ефикасно - објашњава Стојановић.

Конкретно, будућа платформа тенка, поред главног агрегата, имала би електро-моторе на сваком точку. Тиме би постигла бешумност на бојном пољу и смањило топлотни траг, за потенцијалне ловце из ваздуха. Без испарења из ауспуха, био би готово невидљив на бојном пољу, а електронским модом имао би минималне губитке у преносу енергије на зупчанике.

СМАЊЕНА СИЛУЕТА И БРЗИНАПРЕМА идејном пројекту, будући тенк, био би дугачак 9,5 метара, широк 3,8, док би имао смањену силуету са само 2,25 метара. Топ калибра 125 милиметара, имао би нагиб од - 7 до 30 степени. Максимална брзина би му била 60 километара на сат, а са пуним резервоаром могао би да пређе 550 километара. Са додатним танковима и читавих 700 километара. Могао би да се пење уз узбрдицу од 30 степени, да прелази ровове широке 3,5 метара и препреке високе 1,2 метра. Оклопњак, био би тежак око 45 тона.

Оклоп би био реактиван, са сензорима који пуштају мамац, нешто слично као што су Руси урадили на "армати".

- Ми немамо толико новца и наши привредни потенцијали нису довољно развијени да њима парирамо, али уз одређени развој и улагање, можемо бити далеко испред већег дела остатка света. Са мало новца да будемо тик уз "армату" - објашњава наш саговорник.

Нова оклопна возила, са високо развијеном електроником, могла би да препозна постављене мине. Три члана посаде била би у капсулама заштићена од граната, ватре, али и радијације. Металне капсуле биле би обложене веома ретком врстом тканине, која је отпорна на физичке ударе.

Инжењерски тим наводи, да због скромног стања српске привреде, топ би био као онај на руском тенку "Т-90", са извесним модификацијама за смањење топлотног одраза и хлађење цеви.

- Користио би се мобилни комплет од 48 граната, са четири различита типа пројектила. Ту би били управљиви пројектили, кумулативне ракете, високо експлозивни и противоклопни пројектили. Контролисала би се ватра. Унесу се шифре, и аутоматски се одређује раздаљина мете - каже Зоран Мркаја, један од инфрматичара у тиму.

Инжењери из "Serbia timа" тврде, уколико би се овај пројекат реализовао, и када би почела серијска производња, цена једног примерка коштала би око пет милиона евра. Тиме би се покренули многи погони пред затварањем, а основали би се и многи нови.

ПРОЈЕКАТ

ГРУПИ инжењера из Чачка, која је проучавала два србска авиона из Другог светског рата, прикључио се двадесетак стручњака из Србије и Републике Српске. Родила се идеја да се направи нешто ново.

- Врхунски дизајнер Владимир Милошевић направио је прве скице, док су остали почели да разрађују и истражују унутрашњост компоненти. Осам месеци је иза нас. Много смо напредовали, а фирма "Сервотекс" нам је омогућила да на сајму "Партнер 2015" представимо овај концепт - објашњава Стојановић.