Путин и Си Ђинпинг јачају економску сарадњу

06-07-2015 02:45:35 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин и његов кинески колега Си Ђинпинг разговараће о економским и глобалним питањима на маргинама Шангајске организације за сарадњу (ШОС) током заседања БРИКС-а у руском граду Уфи.

Руска Република Башкортостан биће домаћин самита Шангајске организације за сарадњу и БРИКС-а од 8. до 10. јула. Русија је ове године председавајући оба самита.

„Си Ђинпинг и Владимир Путин ће сигурно разговарати о билатералним односима, економској сарадњи двеју земаља, као и конкретним пројектима. Поред тога, они ће разменити мишљења о главним глобалним и регионалним питањима“, рекао је заменик министра иностраних послова Кине Чен Гопин.

Дипломата је нагласио да ће одлични односи и пријатељство између двојице лидера обезбедити висок ниво и квалитет билатералних односа.

Гопин је поновио да кинеско-руски односи нису уперни ка трећим земљама, али да представљају нову форму односа глобалних сила.

Кинески заменик министра иностраних послова је додао и да Русија и Кина, које су сталне чланице Савета безбедности УН, играју главну улогу у обезбеђивању глобалног мира и сигурности.

Русија предлаже БРИКС-у списак пројеката за Нову развојну банку

Русија намерава да предложи земљама БРИКС-а списак пројеката за финансирање из Нове развојне банке, преноси Тас позивајући се на изјаву првог заменика министра за економски развој Алексеја Лихачева.

Према његовим речима, стратегија ће највероватније бити донета ове недеље у Уфи као средњорочни акциони план.

У њој ће бити прописани приоритети БРИКС-а, између осталог у области енергетике, рударства, агробизниса и иновационе технологије.