У Британији комемпорације поводом догађаја у Сребреници

07-07-2015 08:20:32 | | / vostok.rs |


Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је на комеморацији догађаја у Сребреници у Вестминстерској опатији да се никада не сме заборавити шта се догодило у Сребреници пре 20 година.

Комеморацији у Вестминстерској опатији, једној од најважнијих британских цркава, присуствовало је више стотина муслимана и Британаца.

„Никада не смемо заборавити шта се десило у Сребреници”, рекао је Камерон.

Британски премијер је рекао да је 20. годишњица геноцида у Сребреници тренутак да се подсети на страдање хиљаде људи, као и њихових породица, пренео је BBC.

„Двадесета годишњица је тренутак да се сетимо многих хиљада који су изгубили животе, да се сетимо њихових породица и несталих, као и чињенице да се за многе, укључујући Мајке Сребренице, агонија наставља сваког дана, непомућена проласком времена”, рекао је Камерон.

„Морамо потврдити нашу одлучност да спречимо геноциде у будућности”, рекао је британски премијер.

На церемонији је говорила и Мунира Субашић, председница удружења Мајке Сребренице.

На комеморацији је говорио и лорд Педи Ешдаун који је био високи представник за БиХ 2002.

„Да ли грешком, лошом проценом, немогућношћу да појмимо или просто непажњом, стајали смо по страни када није требало. Зато треба да се сетимо Сребренице, не само да скренемо пажњу на оне који су патили, већ као и упозорење свима нама шта се деси као окренемо леђа", рекао је Ешдаун.

Широм Велике Британије је организовано око 100 догађаја поводом 20. годишњице догађаја у Сребреници