Путин Обами: И даље смо уз Асада

07-07-2015 02:43:03 | | / vostok.rs |


Позиција Русије о Асаду се није променила, изјавио је Песков, коментаришући речи Обаме о потреби формирања нове сиријске владе, али без Башара ел Асада.

Председник Русије Владимир Путин током телефонског разговора са америчким председником Бараком Обамом потврдио је позицију Русије о решавању кризе у Сирији уз учешће председника Башара ел Асада, рекао је новинарима данас прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков, коментаришући јучерашње речи шефа Беле куће о потреби формирања нове сиријске Владе.

„Заиста је било речи на ту тему (током телефонског разговора). Руски став је добро познат и председник га је поновио током разговора“, рекао је Песков, одговарајући на питање агенције Тас о перспективама сиријског решавања кризе.

Председник Русије, између осталог, нагласио је да само сиријски народ има право да позове Асада да поднесе оставку. Притом, он је нагласио да је позиција Русије о подршци актуелног председника Сирије заснована на страху да ће се у противном у поновити либијски или ирачки сценарио.

„Сматрамо да је то правилна позиција и тешко је од нас очекивати нешто друго (осим подршке легитимној актуелној Влади)“, рекао је руски председник, говорећи 19. јуна на Петербуршком међународном економском форуму.

Са своје стране, помоћник председника Русије Јуриј Ушаков изјавио је да је, по мишљењу Москве „садашње руководство Сирије — једна од реалних и актуелних снага у борби против Исламске државе“.