Народна Скупштина Републике Српске 14. јула о расписивању референдума

07-07-2015 04:21:28 | | / vostok.rs |


Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за уторак, 14. јула, посебну седницу парламента на којој би требало да буде реактивирана одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и других наметнутих одлука од стране Високог представника.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да ће ова седница бити одржана након девете посебне седнице парламента.

- Референдум је легално и легитимно демократско право Српске на којем грађани имају право да изразе став о сваком питању од њиховог интереса. Постоји уставна и законска основа и политичка оправданост за одржавање овог референдума - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да одржавање референдума не крши Дејтонски мировни споразум, него представља један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања грађана у складу с међународним правом.

- Каква год одлука била на референдуму неће угрозити интегритет и суверенитет БиХ. Неопходно је захтевати да се реформа правосуђа у БиХ врати у оквире уставног уређења с јасно одређеним надлежностима - додао је Чубриловић и напоменуо да се мора поштовати демократско право грађана.

Чубриловић је навео да су неуставни сви органи и институције који су с нивоа ентитета пренесени на ниво БиХ, а за чији пренос не постоји споразум Републике Српске и Федерације БиХ.

Он је подсетио да би референдумско питање требало да гласи: "Да ли подржавате неуставно и неовлаштено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?".

Чубриловић је напоменуо да ће прије ове сједнице бити одржана девета посебна сједница Скупштине на којој би требало да буде ријечи о цијени електричне енергије у Србској и од које предлагач, односно опозиција, није одустала.