Скупштина Србије ратификовала споразум о статусу снага НАТО

07-07-2015 10:23:34 | | / vostok.rs |

Скупштина Србије ратификовала је споразум држава чланица Северноатлантског уговора и осталих држава учесница у "Партнерству за мир" о статусу њихових снага, са додатним протоколима


Скупштина Србије ратификовала је данас споразум држава чланица Северноатлантског уговора и осталих држава учесница у "Партнерству за мир" о статусу њихових снага, са додатним протоколима.

Министар одбране Братислав Гашић рекао је током скупштинске расправе да је Србија војно неутрална земља и да ратификација споразума не значи улазак, нити приближавање Србије НАТО савезу.

Како је поручено током расправе о ратификацији тог споразума, без позива Војске Србије ниједна друга војска неће моћи да пролази кроз територију Србије, нити да користи ресурсе наше војске.

Министар је прецизирао и да држава неће испоручивати припадника војске држави у којој је против њега изречена смртна казна, будући да смртна казна не постоји у правном систему Србије.

Ратификацијом споразума ће бити обезбеђено коришћење механизама међународне војне сарадње кроз ефикасније спровођење процедуре неопходне за учешће на међународним вежбама у Србији и у иностранству.

Ратификацијом, такође, треба да буде обезбеђено и несметано функционисање и подизање оперативних и функционалних способности Војске Србије заједничким ангажовањем са другим потписницама споразума у мултинационалним операцијама, као и испуњење међународних обавеза Србије према Концепту оперативних способности, у циљу припрема снага за активан допринос јачању европске спољне и безбедносне политике, као и сарадње са чланицама "Партнерства за мир" усмерене на подршку система одбране и достизање интероператибилности ВС за омогућавање обука јединица страних армија у бази "Југ".