Вучић: Руси за вето нису ништа тражили, а ми нисмо ништа нудили

08-07-2015 09:26:50 | | / vostok.rs |


Савет безбедности ни сутра неће донети резолуцију о Сребреници, уверен је премијер Александар Вучић који је рекао да је лично добио такве гаранције и додао да мисли да нема могућности да дође до промене у том ставу.

Осим, како је рекао, ако не дође до текста који не буде ни налик тексту који је до данас постојао.

То, како је рекао, није питање могућности и ми због тога не сеиримо.

„Сматрамо да та резолуција није имала за смисао помирење”, рекао је премијер на ванредној конференцији за новинаре након седнице Владе Србије.

Србија ову вест, рекао је Вучић, не доживљава као победу јер у Сребреници, као и било где друго на простору бивше Југославије, нема победника већ само жртава које захтевају пијетет и поштовање.

„То можео да урадимо само ми православни и муслимани, Срби и Бошњаци који живимо на овим просторима”, рекао је премијер.

Сребреница и свако друго, свако србско стратиште, јесте пре свега прво наш велики грех, бол и опомена, опет ником другом него нама, који смо овде омеђени тим гробницама, навео је.

„Не ликујемо као што нисмо желели да лицитирамо бројем жртава нити да негирамо одговорност за тај злочин”, рекао је Вучић цитирајући Конфучија који је рекао да је човек спреман на помирење, али се не понижава, хуља се понижава, али Србија неће бити хуља...

Хоћемо, казао је, најискреније да пружимо руку свим својим суседима. „Хоћемо да им помогнемо да уђемо у дијалог. Само нећемо понижење”.

Као што смо рекли, показаћемо да имамо храбрости, одважности и одлучности. По цену личних каријера супротставићемо се неким од највећих сила бранећи отаџбину, плаво, црвено, белу заставу и показаћемо да Србију нико не може да гази”, навео је Вучић.

Додао је и да ће Србија успети да избегне оно што „само једно племе из Руанде није успело”. „Били бисмо једини народ на свету оптужен за геноцид, али то се, како вечерас ствари стоје, неће догодити. И ми смо захвални свима који су нам помогли: и Кини, и Русији, и Венецуели, и Анголи, и многим другима који су се јављали и били спремни да помогну”, истакао је Вучић.

Вучић је изричит да Русија неће променити током ноћи став кад је реч о предлогу британске резолуције о Сребреници и поновио да тај документ неће бити усвојен ни сутра.

„Уколико до промене става дође - то не би било на наш образ. Али, тога неће бити”, изјавио је премијер на ванредној конференцији за новинаре.

Говорећи „као премијер земље која није светска сила”, земље која не жели да буде понижена, Вучић је рекао: урадили смо све да своју земљу заштитимо. „Питате ме да ли је могуће да се ствари током ноћи промене. Имао сам више разговора, а разговарао је и (Ивица) Дачић.. Познајући те људе - промене става неће бити”, поновио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара на конференцији након седнице Владе Србије, он је рекао да је за то и лично добио гаранције.

„Ми нисмо то тражили од Москве, Русија је велика сила, ми смо мала земља... Ништа нисмо нудили, а Руси нису ништа тражили. Русија се понашала у складу са принципима које поштује”, навео је премијер.

На инсистирање новинара да каже колика ће бити цена руског вета у Савету безбедности на резолуцију о Сребреници, премијер је приметио да се замало кладио да ће то питање бити постављено.

„Никакве цене нема, нити нам је шта ко тражио, нити смо шта нудили. Ми ништа нисмо нудили сем принципа, сем поштовања међународног права, одбране од понижења нашег народа и наше земље. Морам да признам да руски партнери нису тражили ништа од нас”, рекао је Вучић.

Сваки злочин има и презиме и у Кравици и Братунцу и Сребреници и Јасеновцу и Јадовну и сваком другом месту и нема колективне кривице ни Срба ни Хрвата ни Бошњака, изјавио је премијер Вучић након седнице Владе Србије .

Резолуција о Сребреници није била у правцу помирења и стога је Србија и била против ње, а нисмо и никада нећемо бити против жртава и никада нећемо бити против Хрвата и Муслимана, рекао је Вучић и додао: "Искрено и све молим да не покушавају да понизе Србију - Србија на то једино није спремна и то као премијер нећу дозволити”.

Он је додао да су протеклих дана вођени разговори са највишим представницима Руске Федерације, размењене поруке са представницима Кине, размењена писмена са свим чланицама СБ УН....

Мислим да смо добро и озбиљно деловали и реакција неких других довољно о томе говори, закључио је Вучић одговарајући на питање од кога је добио гаранције да резолуција ни сутра неће бити донета.

Вучић о изјави Кокана Младеновића:

„Срамота” је блага реч

ВУЧИЋ је рекао да је срамота блага реч којом би могао да окарактерише изјаву редитеља Кокана Младеновића да 5. октобра није било проливања крви, али да мисли да је време да се то сада догоди.

„Тај човек (Младеновић), који призива на крвопролиће, говори о себи. Шта год да кажем - било би мало. Ви знате да имамо и политичке представнике који су призивали украјински сценарио у Србији, а сада су у мишјој рупи. Они говоре о себи ни о коме другом”, рекао је Вучић.

Срамота је, казао је, да радници из културе такве речи користе.