Русија забрањује деловање Сорошевом Институту „Отворено друштво”

08-07-2015 09:37:43 | | / vostok.rs |


Рисија увелико ради на патриотском стоп-списку на којем ће се наћи организације и удружења - дакле и „невладине организације” - којима ће бити забрањено деловање на територији те земље.

Тренутно се на њему налази 12 организација и удружења, укључујући и Фонд Сороша.

На стоп-списку се ради у горњем дому руског парламента (Савету Федерације), под руководством шефа његовог одбора за одбрану и безбедност Виктора Озерова.

„На листи су већ организације и удружења која сматрамо терористичким или екстремистичким. Постоје, међутим, и организације које су се нашле на списку због активности које носе несумњив антируски карактер. Гледано из угла Русије као суверене државе, у том делу списка први је Фонд Сороша - Институт „Отворено друштво”.

На списку су још: Светски конгрес Украјинаца, Украјински Светски координациони савет, Кримска мисија за људска права, Национални фонд за демократију, Међународни републикански институт, Национални демократски институт за међународна питања, Фонд Макартура, Freedom House, Фонд „Чарлса Стјуарта Мота, Фонд „Образовање за демократију”, Источно-Европски демократски центар.

Сасвим је могуће да ће патриотски стоп-списак бити усвојен већ 8. јула.