Ципрас представио грчки предлог Обами

08-07-2015 10:02:28 | | / vostok.rs |


Премијер Грчке Алексис Ципрас разговарао је телефоном са председником САД Бараком Обамом, коме је предочио предлоге грчке владе, пишу грчки медији.

Обама је грчком премијеру пренео снажну жељу САД да преговори између Атине и кредитора буду успешни, преноси грчка агенција АНА.

Шеф еврогрупе Јерун Дајселбулм изјавио је да ће министри финансија еврозоне одржати телефонску конференцију на којој ће разговарати о захтеву Атине за финансијску помоћ из Европског стабилизационог механизма.

„Одржаћемо телефонску конференцију о званичном захтеву Грчке за помоћ из Европског стабилизационог механизма. Могуће је да ће Грчка представити и предлог реформи“, рекао је Дајселблум, потврдивши да грчка влада данас није представила писани предлог реформи еврогрупи.

Очекује се да ће Ципрас на данашњем ванредном самиту лидера еврозоне представити нови предлог за решавање грчке дужничке кризе, уз захтев за отписивање до 30 одсто грчког дуга, јавио је британски јавни сервис Би-Би-Си.

Ципрасов захтев ће се сасвим сигурно наићи на тврд отпор Немачке, чији је министар финансија Вофганг Шојбле изјавио у Берлину да се и даље противи отпису дугова Грчкој.

Француски председник Франсоа Оланд је, по доласку у Брисел на самит еврозоне, изјавио да је неопходно да Грчка што пре изнесе озбиљан и веродостојан предлог реформи.