Џон Кери у Европи лобира за подршку ваздушним ударима у Сирији

07-09-2013 12:21:24 | | НСПМ/ mojenovosti.com |

Кери, који је касно синоћ стигао у Виљнус, где се одржава састанак министара спољних послова Европске уније, састаће се данас са својим колегама из европске двадесетосморице да разговара о сиријској кризи и о развоју израелско-палестинских мировних преговора.

Кери ће се сутра у Паризу састати с представницима арапских земаља, а касније иде у Лондон, где ће разговарати с палестинским председником Махмудом Абасом. Из Лондона се у понедељак враћа назад у Вашингтон.

Мада су блискоисточни мировни преговори и друге теме на Керијевом дневном реду, на сва три места очекује се да ће криза у Сирији доминирати.

Док је у иностранству Кери ће наставити да телефонира члановима америчког Конгреса да лобира за подршку за интервенцију у Сирији.

Преседник САД Барак Обама прошлог викенда одлучио је да одложи војну акцију против режима сиријског председника Башара ел Асада и затражи подршку Конгреса за то. Али, како сада изгледа, није сигурно да ће Конгрес гласати за војну интервенцију, и Кери користи свој пут у Европу да добије међународну подршку.

Кери је рекао да планира да министрима спољних послова ЕУ изложи доказе о томе да је Асадов режим употребио хемијско оружје и да тражи ширу подршку за ограничену војну акцију да одврати сиријски режим од још једног хемијског напада.