Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Москва жали Лондон

Москва жали Лондон

09-07-2015 10:22:07 | | / vostok.rs |


Русија жали што је Велика Британија инсистирала на гласању о резолуцији СБ УН о Сребреници, саопштило је МСП Русије.

„Жао нам је да су Британци инсистирали на гласању, упркос нашим вишекратним упозорењима и забринутостима изнетим на адресу СБ УН-а из Балканске регије које се односе на то какве ће последице имати усвајање нацрта који има конфликтан потенцијал. Очигледно је да је документ у представљеном облику био неприхватљив због своје политичке мотивисаности, неизбалансираности, погубног карактера за процес националног помирења у Босни и Херцеговини и уопште на Балкану. Кривица за дешавања фактички се пребацивала искључиво на српску страну, без обзира на ту чињеницу да су и сами Срби постали жртве те трагедије“, каже се у саопштењу.

Министарство иностраних послова је нагласило да би издвајање једног из многобројних ратних злочина могло само довести до већег раскола у босанском друштву.

„Издвајање само једног од многобројних ратних злочина из тог доба уз заборав осталих ратних злочина апсолутно је неправомерно те би довело до продубљивања раскола у босанском друштву“.

Русија ће и даље улагати најенергичније напоре ради доследне реализације Дејтонског мировног споразума, чија се 20. годишњица обележава на крају ове године.

Подсетимо, Русија је данас блокирала у савету безбедности УН нацрт резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија у коауторству са САД.