Америка на помоћ Русије увек одговарала издајом

09-07-2015 10:47:41 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин више пута је помагао САД и увек се држао својих обећања. Ипак, Вашингтон је као одговор изневеривао Русију и подривао основе њене безбедности.

Пошто Бела кућа не жели да у Москви види потенцијалног партнера, конфликт у Украјини прети да прерасте у рат великих размера, изјавио је професор Универзитета у Њујорку Стивен Коен у интервјуу за „Хафингтон пост“.

Западни медији и амерички политичари стално оцрњују и руског председника Русије Владимира Путина, кога чак „упоређују с Адолфом Хитлером, што је потпуно апсурдно“. Истовремено, Русија је „веома заинтересована и представља перспективног партнера“ за САД.

„Не тако давно Бил Клинтон је признао да не може да се сети ниједног случаја да је у личном обраћању или у пословним преговорима Путин водио двоструку игру, да није одржао реч или да је изневерио обећање“, рекао је Коен у интервјуу.

Он је подсетио да је управо Владимир Путин међу првима понудио помоћ бившем америчком председнику Џорџу Бушу после трагедије 11. септембра. Поред тога, по мишљењу Коена, „Кремљ је учинио више да помогне Американцима у време копнене операције у Авганистану него било која земља НАТО-а“.

У „знак захвалности“ САД су 2002. године једнострано иступиле из споразума о ограничењу противракетне одбране, који је био камен-темељац националне безбедности Русије, наводи се у тексту.

То, наводи историчар, није једини случај када су током последње деценије Американци „без пардона издали Русију“.

Председници Клинтон, Буш и Обама нарушили су договор да се после уједињења Немачке НАТО неће ширити на исток. А затим су САД свргнуле Гадафија, иако су обећале Москви да то неће чинити уколико руска делегација подржи резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о беспилотној зони изнад Либије.

Све ове чињенице неопходно је узети у обзир када се разматра сукоб у Украјини, који, према мишљењу Коена, може да прерасте у прави руско-амерички рат.

Ипак, „ако Вашингтон призна да је његова тачка гледишта (на догађаје у Украјини) 50 одсто неисправна и да је, самим тим, руска тачка гледишта 50 одсто исправна, онда ће то бити основа за почетак преговора и омогућиће постизање успеха“.