Лавров: НАТО у близини граница Русије

09-07-2015 01:06:53 | | / vostok.rs |


Појава нове инфраструктуре НАТО-а у близини руских граница није у складу са договором Русије и Алијансе, рекао је на прес-конференцији шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„У почетку се излази са јавним оптужбама на наш рачун, узбуњује се јавно мњење, а затим се на њега позивају када почињу да се предузимају, сада више не реторички, већ потпуно практични кораци — стварање војне инфраструктуре НАТО-а у близини наших граница, чиме се крше обавезе које су преузеле на себе Русија и Северноатлантска алијанса у оквиру тзв. основног документа“, рекао је Лавров.

„Ми редовно подсећамо наше америчке колеге да то јавно мњење на које они покушавају да утичу стварају они сами“, нагласио је он.

Русија није заинтересована за распиривање конфликта између Грчке и ЕУ

„Упркос спекулацијама у неким медијима, ми немамо никакав интерес да распирујемо ватру на тој ломачи. Покушали су да нас оптуже да седимо и са радошћу трљамо руке, гледајући како се Грчка свађа са Бриселом, Паризом, Берлином. То апсолутно није тако. То је апсолутно изокретање наше позиције, наших интереса“, нагласио је Лавров.

Он је додао да је позицију Москве више пута износио председник Русије Владимир Путин.

„Она се састоји у томе да смо заинтересовани да се што пре нађе прихватљиво решење за проблеме грчког дуга“, изјавио је Лавров.

Министар је навео да Русија жели да види „јаку, функционалну, економски напредну ЕУ“.

„Јасно је да је то немогуће урадити ако у некој земљи ЕУ, еврозоне, почне криза. Ми смо за то да се пронађе прихватљиво решење“, нагласио је он.

Питање Крима затворено референдумом

„Питање Крима, мислим да сви то знају, чак и они који не могу о томе да говоре, затворено је. Њега је затворио народ Крима, a одлуку је Русија донела на бази јасно изражене воље кримског народа“.

Нико од партнера Русије у Шангајској организацији за сарадњу и заједници БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, ЈАР) не говори да не признаје резултате референдума на Криму, изјавио је Лавров.

„Нико од наших партнера не говори да не признаје резултате референдума који су постали основ за повратак Крима у састав Русије. У документима које смо видели кроз неколико сати лидери БРИКС-а, као и лидери ШОС-а, јачају нашу заједничку позицију о потреби потпуног и савесног испуњавања Минског споразума који нема никакав однос према кримској агенди“, рекао је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут