Европски ``пријатељи`` изгласали резолуцију о геноциду

09-07-2015 02:09:41 | | / vostok.rs |


Европски парламент је на данашњој седници усвојио Резолуцију о Сребреници. У дебати пре гласања најпре је прочитана изјава Европске комисије којом се "осуђује геноцид почињен у Себреници пре 20 година који је оставио дубоке ране како у БиХ, тако и у читавој Европи."

У изјави Европске комисије осуђује се неусвајање резолуције о Сребреници у Њујорку.

Током јутрошње расправе ЕП-а о резолуцији о Сребреници, европски комесар за социјална питања Гинтер Етингер је у име Европске комисије изразио жаљење због тога што је Русија синоћ уложила вето у ВС УН. Он је истакао да Комисија снажно подржава предлог резолуције ЕП и да све земље Западног Балкана треба да заједно раде на помирењу и остваривању европске перспективе.

У резолуцији се "оштро се осуђује геноцид у Сребреници, који је у складу са пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде означен као геноцид."

Како се наводи, као одговорне за масовну егзекуцију више од 8.000 муслиманских мушкараца и дечака из Сребренице, резолуција означава „снаге босанских Срба под командом генерала Ратка Младића, уз учешће паравојних и нерегуларних јединица“.

„То је највећи ратни злочин који се десио у Европи након Другог светског рата“, пише у предлогу резолуције.

У резолуцији се подсећа да се око 1.200 Сребреничана још води као нестало, као и да је на хиљаде жена и деце депортовано, а многе жене су и силоване.

„Трагични догађаји у Сребреници су оставили дубоке емоционалне ожиљке и створили дуготрајне препреке политичком помирењу народа Босне и Херцеговине“, пише у тексту.

Истиче се и суодговорност Уједињених нација, које нису испуниле мандат да заштите становнике „заштићених зона“.

„Европски парламент најоштрије осуђује геноцид у Сребреници и свечано објављује да се тако језив злочин никада не сме поновити и да ће учинити све што је у његовој моћи да се не понови; одбија се свако порицање, релативизација и неистинито тумачење геноцида“, истиче се у документу.

Од политичких лидера у БиХ се захтева да признају догађаје из прошлости и да заједно раде да обезбеде бољу будућност свим грађанима, а од суседних држава, али и верских лидера, уметника, радника у култури и представника цивилној друштва, тражи се да им у томе помогну.

Парламент истиче посвећеност Европске уније европској перспективи и придруживању БиХ и свих држава Западног Балкана и наглашава важност регионалне сарадње у том процесу.

„ЕП подстиче развој образовних и културних програма који промовишу разумевање узрока таквих злодела и подижу свест о потреби одржања мира и промовишу људска права и међуверска толеранција“, каже се на крају, уз посебну подршку „Мајкама Сребренице и Жепе“ на подизању свести играђењу основа за помирење.