Путин: Стратегија БРИКС јача енергетске везе

10-07-2015 09:35:01 | | / vostok.rs |


Стратегија економског партнерства БРИКС до 2020. године имаће задатак да се повећа конкурентност економија земаља-учесница на светском тржишту, да учврсти везе у области енергетике и високих технологија, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Стратегија економског партнерства која ће, како се очекује, бити усвојена на самиту БРИКС у Уфи, подразумева јачање веза у области енергетике, изјавио је Путин.

„Међу документима, припремљеним за усвајање на самиту, јесте стратегија економског партнерства БРИКС до 2020. године. Њен задатак је да повећа конкурентност наших економија на светском тржишту, да учврсти везе у областима енергетике, високих технологија, пољопривреде, науке и образовања“, изјавио је Путин на састанку с лидерима земаља БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) у Уфи.

Путин рачуна да ће нови пројекти, усмерени на развој земаља БРИКС, бити започети већ следеће године уз помоћ Нове развојне банке, а Фонд девизних резерви омогућиће превазилажење колебања на финансијском тржишту.

„Фонд девизних резерви, условних валутних резерви с капиталом од 100 милијарди долара омогућиће нам да благовремено и адекватно реагујемо на колебања финансијског тржишта“, рекао је Путин заседању лидера земаља БРИКС у ширем саставу.

Говорећи о стварању Нове развојне банке Путин је навео да ће уз њену помоћ бити остварени велики пројекти развоја земаља БРИКС. Капитал банке, према његовим речима, биће такође 100 милијарди долара.

„Рачунамо да ће први пројекти бити започети већ следеће године“, нагласио је руски председник.