Грчка предала повериоцима нови предлог

10-07-2015 10:40:27 | | / vostok.rs |


Грчка Влада је предала међународним повериоцима нови пакет мера с циљем да се постигне споразум који би је спасао од банкрота и изласка из еврозоне, јавља Ројтерс.

Председник еврогрупе Јерун Дајселблум је на свом твитер налогу написао да је примио нови предлог грчке Владе, јавља Ројтерс.

Раније данас, један од посланика из редова грчке владајуће партије Сириза новинару Гардијана је рекао да је посланицима саопштено да „буду у приправности“ да би у што краћем року гласали о реформском пакету, јавља Танјуг.

„Речено нам је да сви будемо овде. Можда ћемо гласати о пакету већ сутра ујутру“, рекао је посланик.

Гардијан пише да нови грчки предлог укључује строже реформе од било којих које су од Атине захтеване током петогодишње економске кризе.

Грчки министар одбране Панос Каменос је, после састанка Владе у Атини, рекао да ће Грчка ускоро предати предлог „реформе за кеш“ повериоцима.

Председник Европског савета Доналд Туск наложио је грчком премијеру Алексису Ципрасу да има рок да до поноћи достави предлог.

„Ако предлог не стигне до петка ујутру, биће то крај преговора и суочићемо се са најцрњим решењем“, казао је Туск у уторак.

Ако европски партнери буду задовољни Ципрасовим предлогом, он би требало да буде прихваћен на ванредном самиту лидера ЕУ у недељу, а ако не буду задовољни, званичној Атини прети излазак из еврозоне, наводи Ројтерс.

Грчки дневник Катимерини је данас јавио да Влада у Атини планира примену пакета реформи „тешког“ 12 милијарди евра у наредне две године, што је више у односу на раније предвиђен износ потребних средстава за неутралисање последица повратка у рецесију после вишемесечних тешких преговора са повериоцима.